Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Informatyka - jaka uczelnia?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Bryla
Witam. Mimo, że dopiero zaczął się rok szkolny to zacząłem się już zastanawiać nad uczelnią, na której chciałbym się dalej kształcić. Z kierunkiem nie mam problemów - będzie to informatyka. Od kilku lat interesuję się programowaniem. Wiadomo...nie jest to niewiadomo jaki poziom bo uczę się sam w domu z książek i Internetu, ale zauważyłem, że ta wiedza wchodzi mi bardzo szybko i bez najmniejszych problemów.
Jak na razie zastanawiam się nad Politechniką Krakowską i Politechniką Wrocławską. Jednak wybór uczelni to dla mnie nie tylko nauka, ale także wybór miasta, w którym chciałbym w przyszłości mieszkać oraz środowisko do przyszłej pracy (pochodzę z małej miejscowości gdzie branża IT praktycznie nie istnieje więc najgorsze co może mnie spotkać to powrót po studiach).

Jak myślicie, wybór której uczelni będzie lepszym rozwiązaniem? Któro z tych miast będzie lepszym miejscem do znalezienia pracy zarówno w czasie studiów jak i po nich? Dodatkowo Informatyka na tych uczelniach jest na różnych wydziałach więc nasuwa się kolejne pytanie: który wydział wybrać?
crazy191
Zdecydowanie najlepszy poziom to Politechnika Warszawska, bardzo ciężko się dostać.
Zarobki jak wiadomo w stolicy są największe a i o pracę bardzo łatwo.
Lorum3
Studia nic ciekawego Ci nie wniosą, ja studiuję zaocznie, jednocześnie pracując, tylko z przymusu.
crazy191
Nie rozumiem osób, którzy studiują z przymusu. Nie każdy magistrem musi być.
Bryla
Słuchajcie...jak narazie nic konkretnego się nie dowiedziałem. Do rozprawiania nad sensem studiowania odsyłam do tego tematu.
darko
Cokolwiek wybierzesz czy Kraków czy Wrocław nie ma większego znaczenia, obydwa miasta mają podobny wielkością rynek pracy, zarobki też z niewielkimi różnicami zbliżone. Pytanie jest tak na prawdę do Ciebie, gdzie będziesz się lepiej czuł. Zarówno Kraków, jak Wrocław są bardzo pięknymi miastami z właściwym sobie klimatem. Odnośnie drugiego pytania, to również zależy od Ciebie czy interesujesz się bardziej informatyką pod kątem elektroniki i bebechów, jakie siedzą w maszynkach czy raczej programowanie i analizy, a może administracja i bazy danych? Porównaj sobie np. przedmioty specjalistyczne na każdym wydziale i będziesz mieć jakiś tam pogląd w kwestii różnic. Tajemnicą poliszynela jest fakt, że bez własnej ciężkiej i systematycznej pracy w obszarze informatyki, który najbardziej lubisz i sobie cenisz, na studiach się niczego oprócz marnych podstaw podstaw nie nauczysz.
erix
Było podobnych dyskusji sporo, co kilka miesięcy nowy temat.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.