Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Najnowszy plik w folderze.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Patricko
Witam

(sory ale nie mam polskich znakow)

Mam problem ze skryptem, ktory powinien pokazywac najnowszy plik z danego folderu. Udalo mi sie go zmusic do pokazania nazwy pliku, ale nie moge go "zainkludowac" - nie mam pojecia dlaczego include nie dziala w moim przypadku.

Oto skrypt:
  1. <?php
  2. if ($handle = opendir('../art/')) {
  3. while (false !== ($file = readdir($handle))) {
  4. if(is_file('../art/'.$file) && (($kiedy=filemtime('../art/'.$file))>$najnowszy)){
  5. $najnowszy=$kiedy; $najnowszy_nazwa=$file;
  6. }
  7. }
  8. closedir($handle);
  9. }
  10. echo 'Najowszy plik to: '.$najnowszy_nazwa.', bo z dnia: '.date ("M-d-Y G:i:s", $najnowszy);
  11. include '$najnowszy';
  12. ?>

Przy okazji - nie wiem jak zrobic, zeby taki plik pokazywal tez drogi plik pod wzgledem nowosci, 3 itd.
Helid
  1. include "$najnowszy";
b4rt3kk
A zauważyłeś, że zmienna $najnowszy przechowuje datę ostatniej modyfikacji, a nie ścieżkę do pliku?
pamil
A wyświetlanie błędów jak zwykle wyłączone...
Patricko
Helid - to nic nie zmienia
b4rt3kk - zauwazylem i probowalem innymi odnosnikami - ale nic nie wychodzi
pamil - sory ale jestem poczatkujacy - jak mozna to wlaczyc ?

Btw. Dalej nie moge tego zaincludowac :/ Jakies jeszcze propozycje ? Prosze smile.gif
Gość
Kod
include '../art/' . $najnowszy_nazwa;
Patricko
Dzieki wielkie exclamation.gif! to dziala biggrin.gif Uff biggrin.gif - Jeszcze tylko takie jedno pytanko - mozecie mi poradzic jak przerobic ten skrypt - zeby pokazywal 2-gi z najnowszych plikow ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.