Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poczatkujacy - sortowanie wg kilku kryteriow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lucek
Witam wszystkich.
Z gory prosze o wybaczenie mi moich pytan ale dopiero ucze sie php.

Jak sortowac dane wyciagane z bazy wg kilku kryteriow (chialbym zrobic tabele rozgrywek).
Chodzi mi o to aby kolejnosc wyswietlania byla nast.:
- liczba punktow (ale gdy dwie lub wiecej druzycn bedzie mialo tyle samo punktow to aby pod uwage brane bylo nast. kryterium czyli "bilans"

Prosze o pomoc.
scanner
http://www.mysql.com/doc/en/SELECT.html
lucek
Wiec wykonalem takie zapytanie:
Kod
SELECT * FROM `tabela` order by suma desc, bilans desc, jak desc

Baza zawiera pola Id, team, suma, bilans, jak (+ lub -)

Powinno ono w pierwszej kolejnosci posortowac wg pola"suma", w 2 kolei wg. pola "bilans" i w 3 kolei wg "jak"( to pole odnosi sie to pola bilans - czyli albo + albo - .
I wg 2 pierwszych kryteriow dziala ale 3 (- albo + nie wyswietla juz dobrze).

Probowalem tez nie robic w bazie pola "jak" ale jak np. pole bilans zawiera wartosci -12 inny rekord +24, nast. +22 to zle mi sortuje.

Bo powinno tak sortowac np.
suma(punkty) , bilans

25 +20
25 +11
25 -10
24 xxx

Prosze o pomoc.
Jeszcze jedno jak juz uda sie to posortowac to jak wyswietlic rekordy to wiem ale nie wiem jak wstawic tutaj jeszcze liczbe porzadkowa (nie wg. ID)
scanner
Co do sortowania, to nie chce mi się teraz myśleć. Co do reszty:[php:1:c6f0e76862]<table>
<tr>
<td bgcolor="#CCCCCC"><strong>Miejsce</strong></td>
<td bgcolor="#CCCCCC"><strong>Dru&yna</strong></td>
</tr>
<?php
$tlo = TRUE;
$lp = 1;
do {
if($tlo) { $bg="#CEFFCE"; } else { $bg="#FFFFFF"; }
?>
<tr>
<td bgcolor="<?php echo $bg ?>"><? echo $lp; ?></td>
<td bgcolor="<?php echo $bg ?>"><?php echo $row['nazwa']; ?></td>
</tr>
<?php
$tlo = (!$tlo);
$lp++;
} while ($row = mysql_fetch_assoc($sqlresult)); ?>
</table>[/php:1:c6f0e76862]Przy okazji w dobroci serca masz jak naprzemiennie kolorowac wiersze tabeli tongue.gif
stal-sw
Ja tez akurat od kilku dni sam poszukuje skryptu tego typu.

Wiec wielkie dzieki chcociaz juz wiem jak naprzemiennie kolorowac choc moze w troche gorszym zapisie niz mi podales. smile.gif)) Znalazle to na forum.
Z tego powyzej podanego przez Ciebie skryptu wycialem nast. linijke
- $lp = 1;
poniewaz wyswietlalo mi dryzuny zaczynajac od pozycji 2, a gdy - $lp = 0; to wyswietlalo od poz. 1 tylko ze powyzej dawalo pozycje 0.

Czy moze tak byc questionmark.gifquestionmark.gif

Ja tez akurat od kilku dni sam poczukuje skryptu tego typu.
KaMeLeOn
Cytat
Wielkie dzieki chcociaz juz wiem jak naprzemiennie kolorowac choc moze w troche gorszym zapisie niz mi podales. smile.gif))

Zaraz, zaraz... przecież to nie ty prosiłeś o pomoc. Coś mi się wydaje, że założyłeś dwóch użytkowników ? Jeśli tak to robi się za*****ty burdel...
KaMeLeOn
Sorry, że off-topic ale nie chcę zmieniać godziny mojego posta.
Spójrzcie na godzinę wysłania mojego (tego wyżej) i godzinę poprawienia kolegi u góry...
Trzy minuty wcześniej był inny, więc jak każdy zakłada po pięciu użytkowników to nie dziwię się, że jest ich na głównej wypisane ponad 2000...

PS. Można to usunąć... To tylko moje spostrzeżenia.
itsme
Cytat
Sorry, że off-topic ale nie chcę zmieniać godziny mojego posta.
Spójrzcie na godzinę wysłania mojego (tego wyżej) i godzinę poprawienia kolegi u góry...
Trzy minuty wcześniej był inny, więc jak każdy zakłada po pięciu użytkowników to nie dziwię się, że jest ich na głównej wypisane ponad 2000...

PS. Można to usunąć... To tylko moje spostrzeżenia.

spostrzeżenia jak najbardziej na miejscu IP [172.19.3.34] z którego piszą obaj userzy jest takie same ...

lucek i stal-sw: na PW wyjasnienia do Administratora [dragossani]. Brak odpowiedzi prawdopodobnie zakonczy sie blokada kont oraz/lub IP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.