try { $p = new PDFlib(); /* open new PDF file; insert a file name to create the PDF on disk */ if ($p->begin_document("", "") == 0) { } $p->set_info("Creator", "test.php"); $p->set_info("Author", "Rainer Schaaf"); $p->set_info("Title", "Hello world (PHP)!"); $p->begin_page_ext(595, 842, ""); $font = $p->load_font("Times New Roman", "winansi", ""); $p->setfont($font, 24.0); $p->set_text_pos(50, 700); $p->show("Hello world!"); $p->continue_text("(says PHP)"); $p->end_page_ext(""); $p->end_document(""); $buf = $p->get_buffer(); $p->save(); } catch (PDFlibException $e) { "[" . $e->get_errnum() . "] " . $e->get_apiname() . ": " . $e->get_errmsg() . "\n"); } catch (Exception $e) { } $p = 0;
W powyższym przykładzie przez funkcję save wyskakuje error:
PDFlib exception occurred in hello sample: [2100] save: Function must not be called in 'object' scope
wiem co to znaczy ale nie mam pomysłu co robie źle.
natomiast strukturalna wersja :
pdf_save("test.pdf"); działa, jednak tak że to użytkownik decyduje czy ma zapisywać, mi chodzi o to by każdy pdf zapisał się na dysku od razu po otwarciu bez dodatkowych akcji
taki kod tzn. tworzy plik .pdf ale nie można go otworzyć $zapis = fopen("test.pdf", "w");
drugie pytanie czy można usunąć napis w poprzek na pdf-ach- www.pdflib.com ?