Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Tytuł okna generowany na podstawie danych z bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Witam p/o/a/now/n/ie, (rebus)

Ostatnio nieco więcej czasu poświęcam na zabawę w pisanie mojej "bazy danych" i napotykam przy tym różne problemy, jednym z nich jest ...
dynamicznie nadawany tytuł otwieranego okienka czyli zależnie od tego co otwieram pojawia się np:
Imię, Nazwisko w tytule. Wiem wiem, zamiast się wygłupiać i umieszczać takie rzeczy na ramce okna, mozna to bez trudu zrobić w samym oknie ale ja się uparłem.
Poza tym lepiej będzie wyglądało i łatwiej będzie w gąszczu otwartych okienek wybrać to właściwe.
Problem polega na tym, że gdy otwieram to nowe okienko ... zmienne znikają.
Oto przykład:
Odczytuję dane z bazy, wszystko OK
Generuje link do pliku *.php OK - link tworzony jest z danych odczytywanych z bazy (np imię i nazwisko + nazwa pliku docelowego - /imie.nazwisko/plik.php).
Po kliknięciu na link otwiera się wskazany plik ale ...
do tego momentu działa pięknie, otwiera nowe okno i pokazuje znienne $name." ". $surname na buttonie tak jak sobie to wymyśliłem ...
  1. <div class="tim_sh" id="tim_sh"><a class="button" target="_parent" href="<?php echo "Pacjent/".$name.".".$surname."/wizyta.php"; ?>"><span>Wizyta dla: <?php echo $name." ".$surname; ?> </span></a></div>

--- tu otwiera sie nowe okno ---
a ten po otwarciu nowego okna już nie ...
  1. echo "Pan". $imie;
  2. echo "Pan". $name;
  3. echo "Pan". $surname;

żadna z tych zmiennych mimo iż jest wcześniej deklarowana nie daje się wyświetlić. Oczywiście mógłbym to o..ć ale fajnie by wyglądało wink.gif
W jaki sposób zmusić skrypt do pobrania zmiennych utworzonych z wcześniejszego odczytu z bazy ?
Czy należy zbudować tablicę z tymi elementami i do niej się odwoływać ?
Sorry za być może idiotyczne przedstawienie problemu, staram się ogarnąć temat PHP samodzielnie ale ponieważ początkuję ...
trochę mi to nastręcza kłopotów smile.gif
Podpowiedzcie mi proszę jak najprościej można ten problem rozwiązać ?

Pozdrawiam
phpamator
Damonsson
Jeżeli przechodzisz do nowej podstrony to wszystkie zmienne znikają, po za tym co trzymasz w sesji/cookies.

Skoro masz te zmienne w linku, to wyciągnij je sobie GETem.

Później możesz pomyśleć jak to zabezpieczyć, żeby nie każdy miał dostęp do czyichś wizyt, wpisując w adres odpowiednie dane.
php__amator
Cytat(Damonsson @ 13.09.2012, 02:41:25 ) *
Jeżeli przechodzisz do nowej podstrony to wszystkie zmienne znikają, po za tym co trzymasz w sesji/cookies.

Skoro masz te zmienne w linku, to wyciągnij je sobie GETem.

Później możesz pomyśleć jak to zabezpieczyć, żeby nie każdy miał dostęp do czyichś wizyt, wpisując w adres odpowiednie dane.

Chętnie posłucham jak to zrobić, jak wyciągnąć dane z sesji/cookies, ewentualnie jak podejżeć dane zawarte w w/w wtedy pewnie znajde sposób jak to zrobić smile.gif.
Czy istnieje jakaś spec komenda żeby to zobaczyć ?
O zabezpieczenia narazie się nie martwię, nie ten poziom wink.gif - JESZCZE smile.gif
W przyszłości napewno będę się o to martwił, chociaż tak długo jak długa baza będzie działała lokalnie żadnych specjalnych zabezpieczek nie potrzebuje a żaden użytkownik nie jest w stanie tego obejść smile.gifsmile.gifsmile.gif

b4rt3kk
Żeby odczytać zmienne z cookies / sesji najpierw je trzeba tam umieścić. Poczytaj o $_SESSION i $_COOKIE.
csharp
zmienną GET w adresie możesz przekazać np. tak - http://jakasstrona.pl/$nazwazmiennej lub http://jakasstrona.pl/'.$nazwazmiennej.'

http://php.net/manual/en/reserved.variables.get.php

php__amator
Poczytałem, poczytałem i jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.
Wysyłam/Ustawiam zmienne do cookies ale spowrotem jakoś nie chcą się dać wyciągnąc, być może
ponieważ moje pojęcie jest jeszcze trochę mętne narazie ale nie poddaję się i próbuję.
Do tej pory zbudowałem całkiem fajnie działające rzeczy, trochę przydało by się je podrasować, usprawnić
ale do tego muszę jeszcze się poduczyć i poćwiczyć.
Podpowiedzcie więc, jak wysłać poprawnie do cookies amienne i jak je odczytać.

Pozdrawiam
Damonsson
Czemu cookies? Wyciągaj to za pomocą GET z URLa. Miliony przykładów w google.
php__amator
Masz na myśli z url'a który wygenerowałem ?
Jeśli na przykład url wygląda tak:
http://adres.com/katalog/imie.nazwisko/plik.php
to masz na myśli ?
Jeśli tak to jak z tego wyjąć cokolwiek ?
Explode ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.