Jesli możecie to prosiłbym o sprawdzenie poniższych skryptów, które nie działją mi a mają za zadanie pobierać pliki pdf lub doc i wstawiać przy tule artykułu.
Witam wszystkich,
Czy moglibyście sprawdzić mi poniższe pliki do dodawania plików przy nazwach artykułów i wskazać, gdzie są ewentualne błędy lub pokazać jakiś gotowy plik, żebym mógł popatrzec jak to zrobić?
Strona ma wygladać następująco:
|Wykaz artykulow|
|Lp|Nazwa artykulu|Autorzy artykułu|data dodania|PLIK|
|1|Taki sobie artykul|martinprz|14.09.2012|<dodaj_plik>|
[Dodaj artykul]
W miejscu gdzie jest ma być widoczna ikonka PDF powiązana z odpowiednim plikiem z artykułem, albo, zeby była miniaturka zawartosci pliku pdf lub doc.
W bazie danych portal_z_artykulami mam tabele artykuly:
id_artykulu int(11) AUTO_INCREMENT nazwa_artykulu text utf8_polish_ci autorzy_artykulu text utf8_polish_ci data_dodania datetime
Plik upload_artykułów:
/sprawdzamy czy uzytkownik jest zalogowany { include("koniec_strony.php"); } echo "<table style='border: 1px solid black; border-collapse: collapse;'> <tr> <th colspan='5' style='text-align: center; border: 1px solid black; '>Wykaz artykułów</th> </tr> <tr> <th style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 20px;'>Lp</th> <th style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 500px;'>Tytuł artykułu:</th> <th style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 240px;'>Autor/rzy artykułu:</th> <th style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 100px;'>Data dodania:</th> <th style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 100px;'>PLIK</th> </tr>"; { echo "<td style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 20px;'>{$jeden_artykul['id_artykulu']}</td>"; echo "<td style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 500px;'>{$jeden_artykul['tytul_artykulu']}</td>"; echo "<td style='text-align: center; border: 1px solid black; width: 240px;'>{$jeden_artykul['autorzy_artykulu']}</td>"; if($_POST['id_uzytkownika']==$_SESSION['id_zalogowanego']) { } }
Plik dodaj_plik.php:
<?php { //pobieramy rozszerzneie pliku, //sprawdzamy typ, dopuszczam tylko obrazki if($typ!='pdf' and $typ!='xdoc' and $typ!='doc') { } //konstruujemy nazwe pliku np 12.pdf, 13.doc itd. //stworzy na dysku folder o nazwie id_zalogowanego //zapisujemy plik na dysku move_uploaded_file($_FILES['dodaj_plik']['tmp_name'],"artykuly_mp/{$_SESSION['id_zalogowanego']}/$nazwa_pliku"); ?>
Pozdrawiam,
martinprz