Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Upierdliwa szerokość DIV'a
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kucharskov
Bry!
Jako że jestem tutaj nowy (patrz licznik postów) na początku się przywitam: Cześć!
Formalności mamy za sobą więc w szym mam problem.

Zapraszam tutaj:KLIK!
Jest to narazie coś na wzór miniaturki CMS'a. Strona posiada 3 divy jako kolumny. Teraz została wyłączona prawa kolumna. Niestety przez CSS śrdkowego div'a nie może się on ładnie rozsunąć.
Najgorsze jest to ze nie moge po prostu usunąć linijki "width:" kodu z CSS. Gdy usune linijke a włącze kolumne prawą to jedno ląduje pod drugim :/

Bardzo prosze o pomoc w ułożeniu niegrzecznoego DIV'a
Kucharskov!
wNogachSpisz
Chyba najlepszy grid z jakim pracowałem jest w bootstrap twitter, bodajże wzorowany na grid960.
Jeśli chcesz wynajdywać koło na nowo, bardzo prosze, tylko po co skoro jest tyle fajnych frameworków CSS/HTML
Kucharskov
Cytat(wNogachSpisz @ 14.09.2012, 18:15:06 ) *
Chyba najlepszy grid z jakim pracowałem jest w bootstrap twitter, bodajże wzorowany na grid960.
Jeśli chcesz wynajdywać koło na nowo, bardzo prosze, tylko po co skoro jest tyle fajnych frameworków CSS/HTML

Nie rozumiem Pana. Jeżeli chodzi o to "po co nastepny CMS" to jest on bardziej dla mnie niż dla innych smile.gif
Tylko własnie mam problem z tą szerokością srodkowego DIV'a żeby po wyłączeniu prawej kolumny rozsuwał sie na dwie...

Może pan pomylił temat?
wNogachSpisz
Nie pomyliłem. Czego nie rozumiesz? Nie wiesz co to grid? Nie wiesz co to framework html/css?
styryl
Kolega wyżej miał na myśli rozwiązania które pomogą Ci w takich sytuacjach:

http://twitter.github.com/bootstrap/scaffo...html#gridSystem

lub

http://960.gs/

Zawsze możesz użyć javascript do dynamicznej zmiany szerokości.
Kucharskov
Chiałem zrobic to w samym CSS lub ewentualnie w PHP którym juz mam...
Wpadłem an genialny pomysł!

Zrobiłem dwie klasy bodytext i bodytext_szeroki
Za pomocą PHP (funkcja if) - Jeżeli panel prawy jest włączony użyj "bodytext" jeżeli wyłączony użyj "bodytext_szeroki" smile.gif

@Edit
Tak przy okazji... Wiedzą może panowie (na pewno wiedzą jeżeli żucają takim nazewnictwem). Dlaczego tekst w moim prawym panelu nie jest od samej góry jak w lewym?
wNogachSpisz
  1. <div class="row-fluid">
  2. <div class="span3">
  3. lewa kolumna
  4. </div>
  5. <div class="span6">
  6. środkowa kolumna
  7. </div>
  8. <div class="span3">
  9. prawa kolumna
  10. </div>
  11. </div><!--./row-fluid-->

I z główy, działa zawsze i wszędzie czy to będzie IE 5 czy Opera 12.

P.S.
Na forum wszyscy jesteśmy na "Ty".
Kucharskov
Cytat(wNogachSpisz @ 14.09.2012, 18:32:53 ) *
  1. <div class="row-fluid">
  2. <div class="span3">
  3. lewa kolumna
  4. </div>
  5. <div class="span6">
  6. środkowa kolumna
  7. </div>
  8. <div class="span3">
  9. prawa kolumna
  10. </div>
  11. </div><!--./row-fluid-->

Mógłbyś mi wytłuamczyć jak to działa? Bo dość ciekawe rozwiązanie "dwie kolmuny span3"

Cytat(wNogachSpisz @ 14.09.2012, 18:32:53 ) *
P.S.
Na forum wszyscy jesteśmy na "Ty".

Lepiej zacząc kulturalnie smile.gif
wNogachSpisz
Masz do dyspozycji 12 pól, Wiec 3 + 6 + 3 daje 12. Środkowa ma 50% rozmiaru a dwie boczne po 25%.
Dodatkowo klasa "row-fluid" wykorzysta całą dostępną szerokość elementu obejmującego, inaczej niż "row" które będzie miało sztywną szerokość określoną w pixelach (960 lub 1200).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.