Witam, mam takie pytanie. Mam sobie tabele, w ktorej np jest 500 rekordow, ja chce pobrac pierwszych 10 rekordow pomiedzy dwiema okreslonymi godzinami/datami
i to nie stanowi problemu. Jednak mam w tej tabeli kolumne "status", i tutaj status=0 lub status=1. Chce pobrac pierwszych 10 rekordow ze wszystkimi statusami, ale zeby policzylo mi tylko ile jest statusow z wartoscia 1. Jesli dam where status=1 order by id asc limit.. to nie dziala jak powinno, bo bierze pod uwage pierwszych 10 rekordow ze statusem 1, a 0 w ogole nie sprawdza. I tutaj pytanie jak to zrobic - czy mozna to jakos w zapytaniu zrobic? case if? i potem uzyc mysql_num_rows? probowalem roznych sposobow lacznie ze zmienna o wartosci zero i jesli status =0 to wtedy $zmienna++; ale zle to bylo liczone. Jednym slowem chce posortowac to rosnaco po id, pomiedzy 2 datami i musi to byc pierwzych 10 rekodorw bez wzgledu na status i chce uzyskac liczbe przypadkow ze status=1 w tych pierwszych 10 rekordach, wydaje sie banalne, ale jakos jeszcze na to nie wpadlem.
Z gory dzieki za porady.