Witam,
Chce zrobić prosty BBcode. Jak używałe innych pomysłów to mi się formularz blokował z wysyłka lub przy pogrubianiu tekstu wysyła się cały formularz. Mimoże java script określał się do pola TEXTAREA. zastosowanie funkcji onclik nic nie pomagało.
To co użyłem jest fajne gdyby nie blkowałao wysłki lub wysłyała od razu cały formularz do bazy.
Kod
<script>
function Bold(area) {

var txtarea = document.getElementById(area);
    var selStart = txtarea.selectionStart;
    var selEnd = txtarea.selectionEnd;

txtarea.value=(txtarea.value).substring(0,selStart)+
    "[B]"+(txtarea.value).substring(selStart, selEnd)+"[/B]" +
    (txtarea.value).substring(selEnd,txtarea.value.length);
}
</script>

Kod
<FORM ENCTYPE="multipart/form-data" onsubmit="return false".. "   METHOD=POST name="edycja" >

Kod
<button onclick="Bold('area1')"><b>B</b></button> 
<TEXTAREA id="area1" Style="width:500 px;" ROWS="10" cols="50" name="al">Krótki opis dzia?alno?ci firmy>do 500 znaków</TEXTAREA>

Kod
<INPUT TYPE="submit" VALUE="Zapisz" >   <INPUT TYPE="RESET" VALUE="Anuluj" >

Więć zaczełe próbować z gotowacami i też porażka. Nie wiem jak zainstalowąć markItUp. Wprowadziałem kod jak podają na stronie
http://www.cms.rk.edu.pl/w/p/markitup/
Pierwszy raz się w to bawie i do tego znam javascripts jak Kali angeilski a może i gorzej. Pierwszy problem ze ściągniętym ze strony markItUp pakietem - nie ma tego pliku
Kod
<script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>

Czy ten plik ma pobrać z tej strony?

http://jquery.com/
Następne pytanie jak gdzie mam umieścić markItUp czy trzeba w katalogu głównym czy można gdzi się chce?
To wsadziłem header w plkiu z formularzem. Plik umieściłem w tym samym folderze co plik który ma korzystać z markItUp i nic.
Kod
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="markitup/skins/markitup/style.css" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="markitup/sets/bbcode/style.css" />

<script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>
<script type="text/javascript" src="markitup/jquery.markitup.js"></script>
<script type="text/javascript" src="markitup/sets/bbcode/set.js"></script>

<script language="javascript">
$(document).ready(function()    {
    $('#bbcode').markItUp(myBbcodeSettings);

$('#emoticons a').click(function() {
        emoticon = $(this).attr("title");
        $.markItUp( { replaceWith:emoticon } );
    });
});
</script>

Przoszę o pomoc. Czy jeszcze nikt nie wymyślił coś prostego z BBcode co będzie dizałać bez komplikacji?
Irek