Mam pewien problem, a rozwiązania w internecie nie mogę znaleźć, sam z tym walczę już jakiś czas. Na potrzeby mojego byłego gimnazjum napisałem programik, który ma za zadanie tworzyć galerie na bazie skryptu Lightbox. (Użytkownik podaje dane - tytuł galerii, opis, wybiera zdjęcia, a skrypt tworzy miniatury, tworzy nową stronę z galerią, po czym dodaje tę galerię na stronę z wyborem różnych galerii. Ciężko to tak opisać, mam nadzieję, że rozumiecie mnie

Wszystko niby działa, tworzy miniatury, dodaje wszystko jak należy, natomiast pojawia się problem - na stronie gdzie wybiera się interesującą galerię do wyboru zamiast polskich znaków pojawiają się krzaki. Załączam tu pliki skryptu, może to objaśni sprawę:
formularz:
CODE
kod tworzący galerię:
Kod tworzący galerię - musiałem tak wkleić, bo post był za długi

Sam wybór spośród dostępnych galerii (tam gdzie się sypią polskie znaki) działa tak, że jest strona index.php, do której poprzez funkcję include jest ładowany plik wybor_template.inc, do którego dodawane są linki wraz z miniaturami do nowo utworzonych galerii. Błąd można zobaczyć na stronie Index galerii. Wszystkie pliki są zapisane z kodowaniem UTF-8, plik wybor_template.inc również, mimo to są w nim krzaki...
Jeśli nie znajdę rozwiązania dodam na końcu parę linijek, które załadują plik wybor_template.inc, i zamienią po kolei każdy krzak na polską literę, ale to trochę mija się z celem, wolałbym rozwiązać problem u źródła...

Bardzo proszę o pomoc, i proszę o wyrozumiałość, bo jestem początkujący w tematyce PHP