Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Skrypt dodający zdjęcia do galerii nie podaje polskich znaków - krzaki zamiast nich.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
razorskate
Witam!

Mam pewien problem, a rozwiązania w internecie nie mogę znaleźć, sam z tym walczę już jakiś czas. Na potrzeby mojego byłego gimnazjum napisałem programik, który ma za zadanie tworzyć galerie na bazie skryptu Lightbox. (Użytkownik podaje dane - tytuł galerii, opis, wybiera zdjęcia, a skrypt tworzy miniatury, tworzy nową stronę z galerią, po czym dodaje tę galerię na stronę z wyborem różnych galerii. Ciężko to tak opisać, mam nadzieję, że rozumiecie mnie smile.gif )

Wszystko niby działa, tworzy miniatury, dodaje wszystko jak należy, natomiast pojawia się problem - na stronie gdzie wybiera się interesującą galerię do wyboru zamiast polskich znaków pojawiają się krzaki. Załączam tu pliki skryptu, może to objaśni sprawę:

formularz:

CODE
  1. <?php
  2. echo '<div style="border:white 1px solid; margin-top:10px; margin-left:50px; float:center; text-align:center; width:600px;"><br /><form enctype="multipart/form-data" method="post" action="a.php">
  3.  
  4. Wprowadź hasło: <input type="password" name="haslo" value="Hasło" ><hr />
  5. Wprowadź nazwę galerii: <sup>1) </sup> <input type="text" name="nazwa_galerii" ><hr />
  6. Wprowadź nazwę katalogu: <sup>2) </sup> <input type="text" name="katalog" ><hr />
  7. Wprowadź opis galerii: <sup>3) </sup> <input type="text" name="opis_galerii" ><br /><hr />
  8.  
  9. <center>Wybierz zdjęcia do galerii: <sup>4)</sup></center><br />
  10.  
  11. <input type="file" size="96" name="1" value=""><br />
  12.  
  13. ...
  14.  
  15. <input type="file" size="96" name="30" value=""><br />
  16.  
  17.  
  18. <br />
  19. <input type="submit" name="Wyślij" value="Stwórz galerię"></form>
  20. <hr />
  21. <center><strong>Wyjaśnienia</strong></center>
  22. <sup>1) </sup>Nazwa galerii wyświetla się pod miniaturą w menu wyboru galerii, podajemy nazwę dla całej galerii, co ważne, można używać polskich znaków.<hr />
  23. <sup>2) </sup>Za nazwę katalogu podajemy nazwę galerii, bez używania polskich znaków, spacji itp. <hr />
  24. <sup>3) </sup>Opis galerii wyświetla się pod każdym powiększonym zdjęciem, oraz po najechaniu myszką na każdą miniaturkę zdjęcia w galerii. <hr />
  25. <sup>4) </sup>Zdjęcia wysyłane do galerii <strong>MUSZĄ</strong> być zapisane w formacie .jpg . Zalecana rozdzielczość - dłuższy bok na max. 1024px. Do zmiany wielkości zdjęcia polecam darmowy program Irfan View, i jego funkcję "Konwersja Wsadowa"<br />
  26.  
  27. </div>
  28. ';
  29. ?>

kod tworzący galerię:

Kod tworzący galerię - musiałem tak wkleić, bo post był za długi sad.gif

Sam wybór spośród dostępnych galerii (tam gdzie się sypią polskie znaki) działa tak, że jest strona index.php, do której poprzez funkcję include jest ładowany plik wybor_template.inc, do którego dodawane są linki wraz z miniaturami do nowo utworzonych galerii. Błąd można zobaczyć na stronie Index galerii. Wszystkie pliki są zapisane z kodowaniem UTF-8, plik wybor_template.inc również, mimo to są w nim krzaki...

Jeśli nie znajdę rozwiązania dodam na końcu parę linijek, które załadują plik wybor_template.inc, i zamienią po kolei każdy krzak na polską literę, ale to trochę mija się z celem, wolałbym rozwiązać problem u źródła... smile.gif

Bardzo proszę o pomoc, i proszę o wyrozumiałość, bo jestem początkujący w tematyce PHP smile.gif Nie patrzcie na to, że hasło jest w pliku, potrzebowałem tego "na wczoraj" i na szybko tak zrobiłem, a strona prawie nie odwiedzana, na dniach to zmienię wink.gif
b4rt3kk
A ustawienie kodowania w HEAD?
Szymciosek
Do tego kodowanie pliku.
razorskate
W HEAD tego pliku jest ustawione utf-8, kodowanie plików również utf-8 (kodowanie plików zmieniałem w programie keD). Jeśli ściągnę pliki na komputer, napiszę słowa z krzakami ponownie, zapiszę i wyślę to wyświetlają się normalnie, jeśli doad się później galerię i plik wybor_template przejdzie przez skrypt, krzaki znów się pojawiają :/

Chyba naprawdę zrobię jak mówiłem, nieelegancko, ale zadziała...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.