Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML] Sterowanie Divami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZenekN
Witam mam pewien, chciałbym umieścić jednego diva w wybranym miejscu (na stałe w jednym miejscu) np. na środku za pomocą

margin: 50%;
width: 200px;
height: 200px;

następnie chciałbym rozmieszczać kolejne divy o tych samych rozmiarach

width: 200px;
height: 200px;

w dowolnych miejscach według diva głównego aby tamten pierwszy nie zmieniał swojego położenia.

Moje pytania brzmią:

jak zablokować diva głównego w jednym miejscu
jak umieszczać kolejne divy z prawej strony albo lewej strony diva głównego aby ten nie zmieniał swojego położenia ?

jak umieszczać diva od dołu lub od góry według diva głównego ?

czy position absolute diva głównego zmieni położenie wszystkich divów ?
Sephirus
najprościej to zrób tak:

Ustal DIVa głównego jako relative - i rozmieść go tak jak być powinien (może być też absolute jeśli to w czymś pomoże).

Powiedzmy, że masz już DIVA tam gdzie chciałeś. Przy założeniu, że znamy (choć zawsze możemy pobrać) rozmiary tego DIVA możesz do niego wrzucać kolejne DIVY, którym odpowiednio ustawisz własności LEFT, RIGHT, TOP, BOTTOM - tak by były nad, pod obok głównego DIVA.

Czyli na przykład:

Masz DIVA o szerokości 300 na 300 px. Chcesz dodać nowego po prawej stronie o tych samych rozmiarach. Ustalasz mu left:300px i top:0px i już. Chcesz ustawić diva pod głównym dajesz top:300px i left:0px. Jeśli dobrze to zmieszać z JS uzyskasz zamierzony efekt.
ZenekN
Dzięki za odpowiedź podpowiedz jeszcze w jakim przypadku działa

float: left;

dla wybranych divów smile.gif

Sephirus
Float działa na pozycjonowaniu innym niż absolute i fixed - zasada działania jest dość prosta ale w Twoim przypadku float raczej chyba nie pomoże bo to jest dorównywanie elementów jeden do drugiego ale pod warunkiem że jeden jest na końcu z lewej lub prawej - o pionie w ogóle nie ma mowy...

O ile przy pomocy pozycjonowania absolutnego możesz rozstawiać divy jak chcesz o tyle float daje Ci możliwość ich układania w obrębie poziomym jedynie. To co pisałeś o tym, że chcesz mieć diva na środku do tego nie pasuje - bo do takiego nie da się za bardzo przykleić z lewej i prawej innego diva poprzez float.

Jeśli _ to puste miejsce a X to div:

normalnie divy układają się tak:

X
X
X

Z floatem:

XXX

ale nie da się zrobić:

__XXX__

jedynie:

XXX___ albo ___XXX

smile.gif
ZenekN
Witam dziękuję za wyjasnienienie position absolute i relative.

Mam pytanie jak mogę zrobić aby środek strony rozciągał sie po dodawaniu treści do zawartości kontenera "środek".

Powiedzmy że środek strony może się rozciągać czyli width: 100%;
ale jak zrobić aby kontener footer stopka przesuwała się równocześnie w dół wraz z rozszerzaniem strony czyli zwiększaniem treści w kontenerze środek.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.