Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Problem z sesją i zapytaniem sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojciechu
Hej,

Żeby nie mieszać w poprzednim moim temacie zadam 2 pytania tutaj:

Chciałbym wysłać do bazy sql nazwę zalogowanego użytkownika, którego nazwa jest w sesji. Jeżeli wywołuję jego nazwę następującym kodem, to jest ok:
  1. echo '<h1>Hello, '.$_SESSION['usr'].'! Jesteś zalogowany!</h1>';

ale jak chcę przesłać do SQL to już mam problem - co robię nie tak? Zdefiniowanie zmiennej jest niewłaściwe?:
  1. $uzytkownik = $_SESSION['usr'];
  2.  
  3. $connection = @mysql_connect('xxx', 'xxx', 'xxx')
  4. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  5. $db = @mysql_select_db('xxx', $connection)
  6. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
  7.  
  8. // dodajemy rekord do bazy
  9. $ins = @mysql_query("INSERT INTO tabela VALUES (NULL, '$uzytkownik')");
  10.  
  11. if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie";
  12. else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu. Zaloguj się ponownie lub skontaktuj z administratorem!";
  13.  
  14. mysql_close($connection);

Mając tabelę SQL:
  1. id || uzytkownik || dokument || numer

jak zadać następujące zapytanie w php:
-mając zmienną dokument znaleźć największy (ostatni) numer id dla dokumentu
-ze znalezionego rekordu odczytać numer (numer ma budowę mieszaną, czyli XX-0001, XY-0003, XYZ-0003, zawsze 4 cyfry na końcu)
-pobrać cały numer i wydzielić w nim ostatnie 4 znaki/cyfry
-dodać do nich 1
-dołączyć resztę numeru
-przesłać do bazy nowy numer/zmienną

Czyli taki przykład:
jeżeli ostatnim numerem było XYZ-0003, to kolejny numer powinien być XYZ-0004.
CuteOne
1. Nie tłum błędów..
$ins = mysql_query("INSERT INTO tabela VALUES (NULL, '$uzytkownik')") or die(mysql_error());

2.
-
  1. SELECT * FROM xxx WHERE dokument = 'yyy' ORDER BY id DESC LIMIT 1

- nie wiem o co chodzi
- poczytaj o operacjach na stringach - to są podstawy jak mnożenie i dzielenie w podstawówce (substr(), trim(), znak . , mysql INSERT)
wojciechu
no ok, ale to nie wyjaśnia problemu sad.gif
nospor
Jak to nie wyjaśnia? Jak zrobisz jak ci kazano to zobaczysz błąd bazy, który bardzo dużo wyjaśnia...
Kshyhoo
Cytat(wojciechu @ 20.09.2012, 09:56:33 ) *
Chciałbym wysłać do bazy sql nazwę zalogowanego użytkownika, którego nazwa jest w sesji. Jeżeli wywołuję jego nazwę następującym kodem, to jest ok:

1. $ins = mysql_query("INSERT INTO tabela VALUES (NULL, '{$_SESSION['usr']}')") or die(mysql_error());

#2.
1. Do zwrócenia ostatnio dodanego rekordu, w przypadku, gdy w tabeli istnieje pole ID, które ma włączone AUTO_INCREMENT wystarczy zapytanie:
  1. SELECT ... FROM ... ORDER BY id DESC LIMIT 1 ;

Jeżeli chcesz pobrać ID ostatnio dodanego rekordu wystarczy inne zapytanie:
  1. SELECT LAST_INSERT_ID();

Albo też:
  1. SELECT COUNT(*) FROM tabela

2. Pobrany numer musisz "wyciągnąć". Różnie można to zrobić, np. tak:
  1. $numer = sprintf("%04s",$numer);

3. Dodajesz do tego jeden. Może być tak:
  1. ++$numer;

4. Dodajesz swój przedrostek.
5. Zapisujesz...
redeemer
Cytat(Kshyhoo @ 20.09.2012, 11:02:46 ) *
...
Jeżeli chcesz pobrać ID ostatnio dodanego rekordu wystarczy inne zapytanie:
  1. SELECT LAST_INSERT_ID();

Albo też:
  1. SELECT COUNT(*) FROM tabela

...

Drugie zapytanie nie zwraca ID ostatnio dodanego rekordu (w niektórych przypadkach "liczba" rekordów będzie się pokrywać z ostatnim ID, ale nie zawsze). Jak już to:
  1. SELECT MAX(id) FROM tabela
wojciechu
hmm...no kurcze, jestem jużblisko tego co bym chciał osiągnąć tylko nie wiem jak:

użyłem polecenia
  1. SELECT numer FROM tabela WHERE dokument = 'yyy' ORDER BY id DESC LIMIT 1

ale jak w zapytaniu wskazać na wiersz numer?? i potem jeszcze poleceniem sql SELECT RIGHT wybrać 4 ostatnie znaki z numeru?
Kshyhoo
Poprawna składnia to:
  1. SELECT ... FROM ... WHERE RIGHT(fname,2) = 'rd';

1. SELECT MAX(id), RIGHT(id,4) FROM tabela
wojciechu
Mam już całość kodu napisaną, tylko do bazy nie wstawia mi nowego numeru, a wyświetla takie coś: Resource i1

zmienna $formularze jest przesyłana przez formularz i na pewno zwraca poprawną wartość.

1. <?php
  2. $connection = @mysql_connect('xxx', 'xxx', 'xxx')
  3. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  4. $db = @mysql_select_db('xxx', $connection)
  5. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
  6.  
  7.  
  8. $wyciaganie = @mysql_query("SELECT numer FROM tabela WHERE formularz = '$formularze' ORDER BY id DESC LIMIT 1") or die(mysql_error());
  9. ?>
  10.  
  11. <?php
  12. $numer = $wyciaganie;
  13. $wycinek = substr($numer, -4);
  14. $nowy = $wycinek + 1;
  15. $podmiana = str_replace($wycinek, $nowy, $numer);
  16. ?>

nospor
Dane z mysql_query odbiera się przy pomocy mysql_fetch_array()... wypadałoby się zapoznać wpierw z podstawami baz a dopiero się potem za nie brać.
wojciechu
Zmieniłem na fetch_array i nie pobiera dalej danych... Dzięki Wam i temu forum przyswajam dużo wiedzi php/sql smile.gif

1. <?php
  2. $connection = @mysql_connect('xxx', 'xxx', 'xxx')
  3. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  4. $db = @mysql_select_db('xxx', $connection)
  5. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
  6.  
  7.  
  8. $wyciaganie = @mysql_fetch_array("SELECT numer FROM tabela WHERE formularz = '$formularze' ORDER BY id DESC LIMIT 1") or die(mysql_error());
  9. ?>
  10.  
  11. <?php
  12. $numer = $wyciaganie;
  13. $wycinek = substr($numer, -4);
  14. $nowy = $wycinek + 1;
  15. $podmiana = str_replace($wycinek, $nowy, $numer);
  16. ?>
nospor
Przecież napisałem: mysql_fetch_array() z mysql_query() a nie zamiast mysql_query().
Zajrzyj łaskawie do manuala. Tam masz napisane jak używać mysql_fetch_array(). Jak nie będziesz korzystać z manuala, to w magiczny sposób twoje tematy będą zamykane.
Dominator
Ty w ogóle czytałeś manual albo jakiś poradnik ?

Nosporze, zamknij ten temat.
pamil
A i tak nadal używa @ w swoim kodzie.
Kshyhoo
Ludzie, nie każdy jest tak błyskotliwy jak Wy. @wojciechu, nie używaj "@" do tłumienia błędów, bo niczego się nie nauczysz. Lepiej wyłapywać błędy i je eliminować. Poszukaj w Google, jak się to robi. To co napisał @nospor:
  1. $wyciaganie = mysql_query(mysql_fetch_array("SELECT numer FROM tabela WHERE formularz = '$formularze' ORDER BY id DESC LIMIT 1")) or die(mysql_error());

PS. Jak wkleisz jeszcze raz jakąkolwiek małpę, własnoręcznie skopię Ci d... i nasadzę bratków ;p
pamil
Cytat(Kshyhoo @ 21.09.2012, 18:53:33 ) *
Ludzie, nie każdy jest tak błyskotliwy jak Wy. @wojciechu, nie używaj "@" do tłumienia błędów, bo niczego się nie nauczysz. Lepiej wyłapywać błędy i je eliminować. Poszukaj w Google, jak się to robi. To co napisał @nospor:
  1. $wyciaganie = mysql_query(mysql_fetch_array("SELECT numer FROM tabela WHERE formularz = '$formularze' ORDER BY id DESC LIMIT 1")) or die(mysql_error());

PS. Jak wkleisz jeszcze raz jakąkolwiek małpę, własnoręcznie skopię Ci d... i nasadzę bratków ;p

Chyba te funkcje na odwrót.
wojciechu
Proszę nie jeździć po mnie, czytam tutoriale i manuale - ale to chyba logiczne, że sami od razu nie mieliście wiedzy o wszystkim smile.gif mam luki w podstawach, ale dzięki wam je nadrabiam smile.gif

po zmianie kodu, tak jak opisywaliście wyskakuje błąd 'array'... uprościłem kod i powyrzucałem inne rzeczy, żeby zobaczyć gdzie konkretnie błąd się pojawia.

przy wpisaniu w PHPmyadmin polecenia
  1. SELECT numer FROM zapisy WHERE formularz = 'xxx-002' ORDER BY id DESC LIMIT 1

wyskakuje wartość PPP-0002, czyli poprawna.

1. <?php
  2.  
  3. $connection = @mysql_connect('xxx', 'xxx', 'xxx')
  4. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
  5. $db = @mysql_select_db('xxx', $connection)
  6. or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
  7.  
  8. $wyciaganie = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT numer FROM zapisy WHERE formularz = 'xxx-002' ORDER BY id DESC LIMIT 1")) or die(mysql_error());
  9.  
  10. ?>
  11.  
  12. <?php
  13. echo $wyciaganie;
  14. ?>
nospor
Cytat
po zmianie kodu, tak jak opisywaliście wyskakuje błąd 'array'...
To nie żaden błąd.....

Cytat
ale to chyba logiczne, że sami od razu nie mieliście wiedzy o wszystkim
Nie, niemieliśmy, ale też nie lataliśmy z każdą pierdułą na forum. Od takich pytań masz dokumencję (manual) która wyjaśnia te podstawy :/

Tak jak ten Twój nieszczęsny "błąd array".... Mowiłem byś zajrzał do manuala jak używać mysql_fetch_array. Nie zrobiłeś tego bo jakbyś zrobił to byś nie pisał takich rzeczy. zamykam. Gdy łaskawie zajrzysz do manuala i nadal będziesz miał jakiś problem - zapraszam na PW
Ponadto w internecie jest masa kursów po polsku jak używać w php baz danych - zapoznaj sie też z nimi. Forum naprawdę nie służy od tego by każdemu z osobna wyjaśniać ogólno dostępne podstawy.

edit: po raz kolejny widać, że na niektórych działa tylko zamknięcie tematu. Po tym kroku autor tematu w końcu zajrzał do manuala i rozwiązał "problem" smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.