Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wycinanie znakow po okreslonej frazie.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
empty
Witajcie.
Mam taki problem.
Chciałbym z przeszukiwanego ciągu (dosyć długiego) wyciąć kilka znaków, dajmy na to 20, początek ciągu po którym chcę ciąć jest stały i jest to fraza np.:aaaaaaa po tej frazie nastepuje 20 znaków, które chciałbym wyciać i umieścić w zmiennej.
Czy jest możliwość wskazania frazy jako początku cięcia??
Próbuje na różne sposoby, ale mi nie wychodzi :/
Arcioch
Użyj funkcji explode() aby wyciąć tekst po tym stałym ciągu znaków a następnie funkcji substr() aby pobrać odpowiedni dla Ciebie ciąg znaków wink.gif Możesz użyć też wyrażeń regularnych ale na tym się nie znam wink.gif
memory
strstr, substr strpos
Adi32
Jakbyś dał dokładniejszy przykład to można by opracować ładny wzór na wyrażeniach regularnych, świetnie nadają się do takich rzeczy.
Dodatkowo mam wrażenie, że skoro potrzebne jest Ci takie rozwiązanie byś może jest możliwość załatwienia tego wcześniej?
empty
Chodzi o to, że pobieram zawartość strony do zmiennej, następnie wyszukuję z całego ciągu frazę "generator" i wszystko co jest po generator chcę zapisać do pliku.

----------
OK chyba mi sie udało
Kod
$tnij = explode("generator",$tresc);
$wynik = substr($tnij[1], 0, 20);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.