http://cinu.pl/projects/2012/ninjatyper/
Gra jest klonem konsolowej gry typespeed. Powinna działać na chrome / ff / opera. Na ie ze względu na dźwięk a raczej brak obsługi .ogg jest niegrywalna (jest to raczej eksperyment, więc to olałem).
Przypuśćmy teraz, że chciałbym zrobić listę z wynikami. Zabezpieczenie polegałoby na tym, aby to serwer tak naprawdę decydował o wszystkim, tzn. losował/generował kolejne słowa, po przesłaniu słowa, które wprowadza użytkownik, to serwer decydował by o przyznaniu punktów (musiałby również sprawdzać czas, który upłynął od wygenerowania do wpisania - bo użytkownik może sobie przecież całą grę zwolnić do dowolnego tempa) itd. Dodatkowo dochodzi problem, że gdy serwer prześle słowo do klienta nie może być ono ani jawne, ani szyfrowane symetryczne (użytkownik musi wpisywać słowa "ręcznie", a nie z automatu). Myślałem nad generowaniem obrazka z tekstem (tak jak w przypadku captcha), aby potencjalny użyszkodnik nie miał by już tak łatwo. W tym przypadku mógłbym za każdym razem generować obrazek ze słowem w czasie rzeczywistym i wysyłać do klienta, lub też przy starcie gry wygenerować od razu je wszystkie razem z unikalnymi hashami dla każdego odświeżenia strony (lub sesji), przesłać je wszystkie do klienta, a później serwer przesyłałby tylko odpowiednie hashe.
Co myślicie ? Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
PS. Nie chodzi mi o zaciemnianie kodu czy inne tego typu praktyki.