Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przesyłanie zmiennych miedzy stronami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pkosciej
Witam
Przesyłam wartości zmiennych między stronami, metodą POST, napisałem coś takiego:

1. $_1 = $_POST['przyklad'];
  2. echo "<input type=\"hidden\" name=\"zmienna1\" value=\"$_1\">";

Powyższy przykład działa prawidło, ale kiedy chciałem idąc na skróty zmienić wartość value tak:

1. $_1 = $_POST['przyklad'];
  2. echo "<input type=\"hidden\" name=\"zmienna1\" value=\"$_POST['przyklad']">";

skrypt przestał działać prawidłowo, moje pytanie dlaczego? przecież zmienna ($_1) i wartość tablicy ($_POST['przyklad']) jest taka sama... czemu więc nie zaskoczyło?
Kshyhoo
A tak?
  1. echo "<input type=\"hidden\" name=\"zmienna1\" value=\"'.$_POST['tytul'].'\">";
pkosciej
@Kshyhoo
No niestety Twoje rozwiązanie nie chce się nawet skompilować. Te co ja napisałem tzn:
  1. echo "<input type=\"hidden\" name=\"zmienna1\" value=\"$_POST['przyklad']">";

kompiluje się ale nie pokazuje tego co trzeba
Kshyhoo
A tak?
  1. echo '<input type="hidden" name="zmienna1" value="'.$_POST['tytul'].'">';
pkosciej
Dzięki wielkie!
Działa poprawnie.
Nie rozumiem tylko czemu służą ukośniki, Ty teraz zrobiłeś bez.
Instrukcje przesyłania skopiowałem z manualna, dostosowałem do swoich potrzeb, jedynie nie ruszałem ukośników, bo zupełnie nie wiem do czego one..
viking
Zetknąłeś się z brutalną rzeczywistością... pora zacząć czytanie dokumentacji http://php.net/manual/en/language.types.string.php
Kshyhoo
Cytat(pkosciej @ 23.09.2012, 21:10:16 ) *
Dzięki wielkie!
Działa poprawnie.
Nie rozumiem tylko czemu służą ukośniki, Ty teraz zrobiłeś bez.
Instrukcje przesyłania skopiowałem z manualna, dostosowałem do swoich potrzeb, jedynie nie ruszałem ukośników, bo zupełnie nie wiem do czego one..

Zapoznaj się do czego służą i jak działają w kodzie apostrofy i cudzysłowy wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.