Gość
24.09.2012, 13:10:47
Witam,
czy jest to możliwe aby zrobić animacje postaci 2d którą gra inny gracz?
Aktualnie mam skrypt który odświeża mape co 5 sekund. Gdy inny gracz w polu widzenia zmienia położenie, jest to widocznie maksymalnie za 5 sekund i postać jest "teleportowana" na dane miejsce.
Czy da sie zamiast tego zrobić animacje przechodzenia? Jeśli tak to jakiego pluginu szukać. Jquery? Ajax?
Sephirus
24.09.2012, 14:04:23
Proponowałbym najpierw poczytać jak ogólnie się emuluje takie przejścia graczy - w sensie poruszanie się zdalnego obiektu - czysto teoretycznie (bo sprawa przy sieci nie jest taka prosta) i dopiero bym szukał konkretnego rozwiązania w JS, które w sumie przyjdzie samo jak poznasz idee. W zależności od złożoności twojej gry (czy postać się rusza? czy może iść w każdym kierunku czy pod różnym kątem? czy sam ruch postaci jest animowany?) może to być dość proste stosując metodę estymacji i zgadywania (choć nie zawsze ona działa) lub na tyle skomplikowane że JS odpada...
Shido
24.09.2012, 14:16:50
Jeżeli ten 5 sekundowy lag nie przeszkadza, to można zrobić tak:
1. Zapamiętać pozycje na której jest dany gracz.
2. Pobrać nową pozycje na której aktualnie jest dany gracz.
3. Zrobić animację pomiędzy starą, a nową pozycją.
Czyli po prostu wymusić by skrypt pamiętał jeden ruch wstecz graczy.
Kwestia tylko czy zapamiętywać te ruchy w serwerze i je pobierać z wyjątkiem naszego gracza ( by nie chodził 2 razy ), czy też bezpośrednio w kliencie.
Gość
24.09.2012, 14:18:59
Aktualnie jest to mapa zrobiona w Ajaksie. Gracz może sie kierować w 4 kierunki. Ruch jest ułożony tak że gracz przechodzi z kwadratu na kwadrat. O ile animacja własnej postaci jest zrobiona, tak inne widoczne postaci po prostu się teleportuja.
Dlatego jestem ciekaw czy istnieje jakas prosta metoda aby to zrobić. przeszukuje wujka google ale narazie nie mam zadnych interesujacych faktów
Greg0
24.09.2012, 15:52:43
Uważam że rozwiązanie Shido będzie dla ciebie najlepsze. Pamiętasz poprzednią pozycję i po odświeżeniu nie umieszczasz postaci na nowych pozycjach od razu tylko je przesuwasz z poprzednich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.