Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Wklejanie do kilku pól. Zamiana spacji ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kondziu9516
Witam,
Mam takie o pole formularza w które wpisuje się wartości.
Jeżeli jest już full w danym polu to przenosi do następnego.
Jak zrobić, aby mając wartość do wklejenia np: 41 3432 1889 0000 6850 6829 4230
i chcę aby automatycznie to rozdzieliło.
Jak to zrobić?
Chyba istnieje możliwość, że np. w polu pierwszym klikam kursorem i potem CTRL+V i rozdziela.

Oto kod tych pól i screen:

1. <tr>
  2. <td><label for="email">Na rachunek:</label> </td>
  3. <td><input type="text" id="nr1" name="a" size="1" maxlength="2" style="text-align: center;" onkeyup="if(this.value.length==this.maxLength)this.form.b.focus()" />
  4. <input type="text" id="nr2" name="b" size="3" maxlength="4" style="text-align: center;" onkeyup="if(this.value.length==this.maxLength)this.form.c.focus()" />
  5. <input type="text" id="nr3" name="c" size="3" maxlength="4" style="text-align: center;" onkeyup="if(this.value.length==this.maxLength)this.form.d.focus()" />
  6. <input type="text" id="nr4" name="d" size="3" maxlength="4" style="text-align: center;" onkeyup="if(this.value.length==this.maxLength)this.form.e.focus()" />
  7. <input type="text" id="nr5" name="e" size="3" maxlength="4" style="text-align: center;" onkeyup="if(this.value.length==this.maxLength)this.form.f.focus()" />
  8. <input type="text" id="nr6" name="f" size="3" maxlength="4" style="text-align: center;" onkeyup="if(this.value.length==this.maxLength)this.form.g.focus()" />
  9. <input type="text" id="nr7" name="g" size="3" maxlength="4" style="text-align: center;" />
  10. <div class="cleaner_h10"></div></td>
  11. </tr>

SCREEN:

Oczywiście za pomoc lecą +++++
bpskiba
Aby to zrobić należy szerzej wykorzystać javascript.
Zapewne należy dołożyć obsługę zgarzenia onchange, które sprawdzi, czy długość ciągu jest większa niż this.maxLength i w takim przypadku podzieli ten ciąg na fragmenty wrzucone w odpowiednie miejsca
kondziu9516
A jak to zrobić?
Bo jestem trochę zielony i przyznaję się początkujący. co_jest.gif
Arcioch
Tu masz przykład wink.gif nie jest to mój kod ale Twój będzie na podobnej zasadzie wink.gif Wykorzystujesz zdarzenie "paste" w jQuery i odpowiedni dzielisz wklejany string. Oczywiście musisz go wcześniej posprawdzać

http://jsfiddle.net/D7jVR/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.