Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Excel - funkcje
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
cv65
Witajcie
Znajoma poprosiła mnie o pomoc z pracą domową, lecz niestety po wielu nieudanych próbach padam z sił>
Może ktoś z was drodzy koledzy poradzi sobie z tym, albo chociaż nakieruje mnie smile.gif

Treść:

Z góry dzieki smile.gif
sazian
oprócz tabeli pokazanej na zdjęciu zrób jeszcze dwie(najlepiej w osobnym arkuszu - większa czytelność): autor i wydawnictwo

teraz dla dla kolumn z pierwszej tabeli ustaw poprawność wprowadzanych danych - ustaw tak aby zezwalał tylko na zakres z dwóch dodatkowych tabel

jeśli w tabeli autor w kolumnie A masz nazwę to w kolumnie B daj =SUMA.JEŻELI(Arkusz1.A$1:Arkusz1.A$100;A1;Arkusz1.F$1:Arkusz1.F$100) i rozciągnij na wszystkich autorów

powtórz ten sam schemat dla wydawnictwa

wartość książek wydanych w konkretnym roku: =SUMA.JEŻELI(Arkusz1.D$1:Arkusz1.D$100;X1;Arkusz1.F$1:Arkusz1.F$100) gdzie X1 to komórka do której wpisujesz szukany rok

liczba książek wybranego autora =LICZ.JEŻELI(Arkusz1.A$1:Arkusz1.A$100;A1)
i tak dalej

pisane z palca więc mogą być błędy

mam nadzieję że pomogłem wink.gif

edit:
a tak z ciekawości co to za szkoła(gimnazjum, liceum, technikum ...) i który rok questionmark.gif
cv65
Niestety nie radzę sobie więc załączę plik z danymi.

http://www.sendspace.pl/file/6e720dacd8ed76c24a21ae9

Koleżanka jest w 2 liceum na profilu humanistycznym. Absurd prawda ?
sazian
http://www.sendspace.pl/file/e4ff166d521613f5a39da8e

robiłem w libreoffice więc nie wiem czy będzie działać
cv65
Wszystko działa jak należy dziękuje bardzo, piwko wisze smile.gif
sazian
kolumna wartość to pierwsza część a kolumna ilość to druga część
i nie wiem czy zauważyłeś ale ten dokument ma trzy zakładki
cv65
Tak chwilę po, wyłączył mi się pasek z zakładkami ale już wszystko okej smile.gif
Jeszcze raz wielkie dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.