Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: o OOP słów kilka.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
!*!
Jako iż w sąsiednim dziale rozpoczęła się dyskusja o tym i owym dotyczącym OOP, trzeba ten temat rozwinąć, przykleić i wbijać do łba każdemu kto stwierdzi:

Cytat
ja powiem tak. PDO i obiektowosc nie rozni sie praktycznie niczym, ktos wymyslil obiektowosc i PDO i trzepie na tym niezla kase a wy podjarani tym ze sie nauczyliscie i teraz jestescie goscie. wow!

Cytat
skoro ta obiektowosc to taka swietna sprawa to powiedz co w tym lepszego? bo ja nie widze zadnej a wrecz widze wady, trudniejsza do nauki tym bardziej dla laikow ktorym kazdemu proponujecie.

Cytat
PDO to taka zaleta ze nie musisz zabezpieczac przed SQL injection i o to mi tylko chodzilo, jaka jeszcze zaleta?
OOP jaka zaleta? szukalem w google i sie uczylem, czytalem, szukalem wiele ale wybaczcie, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie?? to co jest w OOP to mam to samo w funkcjach i jak juz pisalem, trzeba myslec zeby wiedziec jak to poskladac

Otóż... było już o tym.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=101470
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=140338
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=200240

I w wielu, wielu innych tematach.

Cały bajer OOP w PHP polega na tym że... bez tego nie ma przyszłości zawodowej. Jeśli piszesz kod w domu, dla siebie, strukturalnie, to masz do tego prawo, jednak to nie znaczy że tak musi być.
Żadna firma nie tworzy oprogramowania strukturalnie, ponieważ nie jest to wydajne. Przykład, patrz WordPress, jego kod jest tak beznadziejny, że nie opłaca się już tego rozwijać, a nie można od tak tego przepisać na OOP, bo zwyczajnie kompatybilność 99% wtyczek szlag trafi. Nie odetną pępowiny, bo zespołu WP na to nie stać.
Gdyby WP był obiektowy, nie byłoby trzeba się o to martwić, bo wtyczki byłby kompatybilne i zmieniać by było można do woli.

Kod strukturalny to pozostałość, która powinna z PHP wylecieć (jednak tu też team nie ma jaj, aby to zrobić.).
Jeśli nadal drogi użytkowniku upierasz się przy tym że można pisać dobrze strukturalnie na funkcjach... to zbuduj mi proszę aplikacje, jakąś prostą ok 12k linijek i rozwijaj ją przez rok. Gwarantuję Ci że wymiękniesz już przy 3k linii kodu, oraz 2ch tygodniach. Oczywiście zachowaj wszystkie standardy PSR*/ wprowadź MVC(P) itd.

/* edycja, literówki */
ciekawskiii
kolejny... czy Ty gamoniu myslisz, ze kazdy kto pisze w php i tu zaklada temat to bedzie pracowal zawodowo? masz debilne myslenie chlopaczku. Nie chce mi sie z wami gadac, jestescie zbyt madrzy dla mnie smile.gif

p.s. OOP a struktura to to samo
Niktoś
Cytat

Nie, gdyż jest inaczej opakowane i inaczej się tego używa- to mój taki skrócik myślowy.

Ps, nie obrażaj innych, gdyż inni Ciebie tutaj nie obrażają, acz przeciwnie próbują Ci mozolnie wytłumaczyć.

A teraz odwracając kota ogonem- czego nie warto pisać obiektowo , a strukturalnie- wytłumacz nam?
!*!
ciekawskiii - dla Ciebie Panie Gamoniu wink.gif co to ma do rzeczy czy ktoś, kto daje kod na forum będzie pracował zawodowo? Jakbyś czytał zmiany w PHP wiedziałbyś że niektóre funkcje sa na wylocie, a np. PDO które jest obiektowe staje się standardem, więc siłą rzeczy, trzeba te OOP liznąć.

Cytat

Jasne. Podaj przykład.
szalek01
hihi
Abstrakcja strukturalna,
dziedziczenie strukturalne
hermetyzacja strukturalna
smile.gif
ciekawskiii
Cytat
Ps, nie obrażaj innych, gdyż inni Ciebie tutaj nie obrażają, acz przeciwnie próbują Ci mozolnie wytłumaczyć.

nie obrazam ale jak ktos nie mysli to gamon smile.gif

Cytat
A teraz odwracając kota ogonem- czego nie warto pisać obiektowo , a strukturalnie- wytłumacz nam?

ja zawsze pisze strukturalnie i dobrze mi z tym i nikt tak jak wy nie narzuca mi ze OOP to przyszlosc...

p.s. pisze stronki mobilne na ktorych jest kilkadziesiat tysiecy ludzi gdzie 90% osob uzywa telefonow bez systemow czyli w javie, rozne rozdzielczosci i dziesiatki jak nie setki roznych czytan wygladu przez kazdy telefon, powiecie mi tez, ze css3 to przyszlosc? gdzie taki telefon css3 nie czyta? kazdy jest taki madry ale od kilku lat jak tu siedze to nie zauwazylem tematu oceny mobilnej strony a stworzyc taka strone to jest trudniejsze od strony www.

moze to troche inny temat ale laczy to sie w jedno, nie narzucajcie innym jak maja pisac... ktos cos daje do oceny to sie ocenia, jesli to jest we flashu to sie ocenia we flashu a nie narzuca, ze musi byc w javascript.

to forum spada na psy, najlepiej bedzie jak zrobicie forum dla zawodowych programistow bo powoli to tak wyglada, starsi ktorzy tu siedza wiele lat chca byc najmadrzejsi a teraz ponawiam prosbe o usuniecie mojego konta

!*!
ciekawskiii - zawiodłeś mnie, rzucasz się jak mała dziewczynka, a jak trzeba podać przykłady to ani jednego. szalek01 ładnie Cie obśmiał, pokaż jak to rozwiązujesz u siebie. Pytam poważnie, chce wiedzieć jak rozwiązujesz takie sprawy pisząc strukturalnie.

Cytat
p.s. pisze stronki mobilne na ktorych jest kilkadziesiat tysiecy ludzi gdzie 90% osob uzywa telefonow bez systemow czyli w javie, rozne rozdzielczosci i dziesiatki jak nie setki roznych czytan wygladu przez kazdy telefon, powiecie mi tez, ze css3 to przyszlosc? gdzie taki telefon css3 nie czyta? kazdy jest taki madry ale od kilku lat jak tu siedze to nie zauwazylem tematu oceny mobilnej strony a stworzyc taka strone to jest trudniejsze od strony www.

Ile tysięcy linijek kodu? Strony mobilne nie są osobną warstwą, a jedynie dodatkowym plikiem CSS, które wstawiasz w media. Może masz je jeszcze w postaci subdomeny m. ? Czyli robisz to dobrze czy źle. Zastanawiałeś się? Bo argumentacja "skoro działa" jest słaba.

Cytat
moze to troche inny temat ale laczy to sie w jedno, nie narzucajcie innym jak maja pisac... ktos cos daje do oceny to sie ocenia, jesli to jest we flashu to sie ocenia we flashu a nie narzuca, ze musi byc w javascript.

Pewnie że tak, ale co szkodzi kogoś nakierować, tym bardziej że materkamil już nie raz skłąniał się ku OOP. dobrej animacji we flash też tu dawno nie widziałem i nie ma się co dziwić.
Niktoś
Cytat

Najwidoczniej coś źle zinterpretowałeś.Nikt nikomu nic nie narzuca, chce pisać niech pisze strukturalnie.Ja też pisałem strukturalnie, jednak mój projekcik rozrósł się aż na tyle, że koszyk, system komentarzy i całą resztę musiałem napisać obiektowo. Gdybym pisał to strukturalnie, rozbudowa, jakaś poprawka w jednym z tych systemów, stanowiłaby już kłopot. Poza tym, szukaj funkcji spośród 1000 linii i modernizuj.Ja szukam klasy i robię poprawki w metodzie, lub tworzę nową metodę rozbudowując klasę i dodając tym samym nowe funkcjonalności np. w systemie komentarzy.
Po prostu pisząc w OOP jest mniej gmatwaniny w kodzie, łatwiej cokolwiek wyszukać i poprawić,łatwiej rozbudować.
ciekawskiii
Cytat
Ile tysięcy linijek kodu?

ok 12 MB samego kodu, teraz podaj mi w koncu jakis przyklad w czym OOP lepsze? bo ja ten skrypt w strukturze moge rozwijac do kilkuset MB i sie nie pogubie.

Cytat
Strony mobilne nie są osobną warstwą

chodzilo mi o strone mobilna a nie wersje jakiegos www bloga na telefony... wersje css na telefon kazdy glupi umie stworzyc, gorzej jesli ma stworzyc portal ktory ma byc na rozdzielczosc min. 160px na 128px i ktory ma dobrze dzialac dla kilkudziesieciu tysiecy ludzi online i w kilkuset roznych przegladarkach telefonow, ja temu zadaniu sprostalem strukturalnie i w mysql (uuups a tu chyba musialo byc css3 bo taki standard?)

ech no ale mysql ma ta wade, ze jest wolniejsze od PDO... no tak, bardzo wolne jest biggrin.gif

Cytat
Poza tym, szukaj funkcji spośród 1000 linii i modernizuj.Ja szukam klasy i robię poprawki w metodzie, lub tworzę nową metodę rozbudowując klasę i dodając tym samym nowe funkcjonalności np. w systemie komentarzy

no tak, faktycznie trudniej np. notepadzie wpisac w wyszukiwarce function cos niz class cos biggrin.gif teraz dales mi niezly argument...

a funkcji nie mozesz rozbudowac? tak samo jak klase
szalek01
nie jesteśmy w stanie przebić tych argumentów....
Niktoś
Cytat
no tak, faktycznie trudniej np. notepadzie wpisac w wyszukiwarce function cos niz class cos biggrin.gif teraz dales mi niezly argument...

No comment. A ja myślałem, że klasa to osobny plik.Myliłem się.
!*!
Masz problem ze zrozumieniem i mylisz pojęcia.
CSS media umożliwia tworzenie wyglądu dla takich rozdzielczości. Po co miałbym więc tworzyć osobny model/widok?
Co ma do tego CSS3? Wiesz w ogóle co to jest? Czy tylko uznajesz że chodzi o zaokrąglenie rogów i że tel X tego nie obsłużą, co z media ma mało wspólnego, a jak już zostaje nakładka js.
Od kiedy MB projektu ma znaczenie?

Podałem Ci już przykłady. Czyżbyś ich nie rozumiał? Pójdę Ci na łatwiznę, napisz chociaż jak utrzymujesz hermetyzację w tym swoim kodzie.
ciekawskiii
Cytat(Niktoś @ 27.09.2012, 20:57:55 ) *
No comment. A ja myślałem, że klasa to osobny plik.Myliłem się.

wiem ale jaka to roznica? zadna, jesli masz kilkadziesiat klas w plikach a kilkaset funkcji w jednym pliku (lub madrze rozdzielone w kilku/kilkunastu plikach) to i tak sie nie pogubisz. ja mam jedna funkcje ktora odpowiada za userow i wszystkie dane ktore wprowadzam/odbieram i to tak samo jakbym mial klase wiec co za roznica? zadna i nie pytajcie jak to robie, zacznijcie myslec to bedziecie wiedziec smile.gif
-=Peter=-
Nie karmcie trolla, tacy starzy a tacy głupi... wink.gif
szalek01
żyliśmy w kłamstwie... po co nam OOP
!*!
Cytat(-=Peter=- @ 27.09.2012, 21:05:31 ) *
Nie karmcie trolla, tacy starzy a tacy głupi... ;)

Oj no popsułeś zabawę! sad.gif brutalu!
ciekawskiii
zrob mobilny portal na
Cytat
CSS media
i gratuluje wyswietlania tej strony na kazdym z tysiecy modeli telefonow w tym chinskich, koreanskich i indyjskich ktorych nawet nazw nie znasz smile.gif

CSS media to gowno i sie nie nadaje do niczego.

wielkosc kodu nie ma znaczenia ale pytales ile ma to odpowiedzialem
Niktoś
Cytat
wiem ale jaka to roznica? zadna, jesli masz kilkadziesiat klas w plikach a kilkaset funkcji w jednym pliku (lub madrze rozdzielone w kilku/kilkunastu plikach) to i tak sie nie pogubisz. ja mam jedna funkcje ktora odpowiada za userow i wszystkie dane ktore wprowadzam/odbieram i to tak samo jakbym mial klase wiec co za roznica? zadna i nie pytajcie jak to robie, zacznijcie myslec to bedziecie wiedziec smile.gif

Jest różnica , bo mogę używać jednej metody z jednej klasy na kilku różnych stronach , a Ty Cię proszę musisz dublować sobie funkcje. Pisz strukturalnie , a przyszłość leci ku programowaniu modularnego, może się odnajdziesz.
!*!
ciekawskiii - tak, 12MB to faktycznie linijki kodu biggrin.gif no dalej, wymienisz to dzisiaj czy nadal będziesz robił z siebie idiotę? podaj chociaż autoloader, wrzuć na GIT może napisałeś jakiś ciekawy mechanizm i zostaniesz doceniony?

ps. nie kasujcie tego, wrzucę to w ulubione dla potomnych + akcja promocyjna jak się kończy picie w pracy.
szalek01
Moim zdaniem nie można używać OOP jak chce się robić strony dla milionów chińczyków, nie wykonajle jest ....
wink.gif
Lorum3
Cytat(ciekawskiii @ 27.09.2012, 20:06:03 ) *
kolejny... czy Ty gamoniu myslisz, ze kazdy kto pisze w php i tu zaklada temat to bedzie pracowal zawodowo? masz debilne myslenie chlopaczku. Nie chce mi sie z wami gadac, jestescie zbyt madrzy dla mnie smile.gif

Dlatego Ty nigdy programistą nie będziesz, chyba, że samozwańczym.

Cholera człowieka strzela jak dziennie widzi 10 tematów na jeden i ten sam temat, bo ludziom się wiedzy szukać nie chce i idą na łatwiznę. Ja osobiście wychodzę z założenie, że ktoś taki nigdy nie będzie dobrym programistą, bo nie potrafi posługiwać się prostym narzędziem jakim jest wyszukiwarka.

P.S. W PHP to można zostać pisarzem :- )

Cytat(ciekawskiii @ 27.09.2012, 20:23:14 ) *
czyli w javie

Java jest językiem w 100% obiektowym, lejesz wodę na uszy, więc zamilcz.
ciekawskiii
mam z was beke smile.gif)))

Cytat

co to ma glupku do rzeczy jak chodzi o jave w telefonie? jestescie wszyscy po[beep] jak widze, the end a konto mi usuncie bo spotkamy sie w sadzie jesli konto nie zostanie usuniete. zegnam.
!*!
Cytat(ciekawskiii @ 27.09.2012, 21:19:22 ) *
the end a konto mi usuncie bo spotkamy sie w sadzie jesli konto nie zostanie usuniete. zegnam.

Obiecujesz? Panie i Panowie, otwórzmy szampana, trol zdechł. medieval.gif
solificati
Cytat(Lorum3 @ 27.09.2012, 21:12:38 ) *

No nie jest.
ciekawskiii
troll z ciebie ku[beep], cwaniaczysz? podaj adres jak jestes taki madry brudasie smile.gif
Lorum3
Cytat(solificati @ 27.09.2012, 21:22:58 ) *
No nie jest.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Java

Miłego wieczoru smile.gif
!*!
Cytat(ciekawskiii @ 27.09.2012, 21:24:45 ) *
troll z ciebie kurwo, cwaniaczysz? podaj adres jak jestes taki madry brudasie smile.gif

Gdańsk, ul. Srebrniki 1. Będę czekał.
Niktoś
No ja, myślę że temat można zamknąć, jak i konto autora.Wróci jak zmądrzeje trochę, pewnie pod innym nikiem, bo mu wstyd będzie, że racji nie miał, a jedyną argumentacją jaką miał, były obelgi w stronę forumowiczów.
karakara
@!*! zabranie możliwości pisania strukturalnego PHP to byłby strzał w stopę jeśli chodzi o popularność.

A jak klient 'na to pozwala' i chce poważnej obiektowości to wybiore Rubiego lub Pythona.
ciekawskiii
Cytat
Gdańsk, ul. Srebrniki 1

znajde Cie cwelu smile.gif
!*!
Cytat(karakara @ 27.09.2012, 21:30:15 ) *
@!*! zabranie możliwości pisania strukturalnego PHP to byłby strzał w stopę jeśli chodzi o popularność.

I to byłoby piękne. Od razu odsiałoby się "programistów" od programistów i nikt by nie marudził że serwis za 49zł mu się sypie.
Niktoś
Cytat

Ależ się niczego nie zabrania, pisanie strukturalne owszem, ale dla drobnych, bałbym się już powiedzieć średnich projektów- dla większych zalecane jest OOP. Przecież od nikogo nie będzie wymagane OOP dla strony portfolio.
solificati
Cytat(Lorum3 @ 27.09.2012, 21:25:29 ) *

Nie ma tam napisane, ze jest w pełni obiektowa. Bo nie jest. Prymitywny są, nie ma prawdziwego przesyłania wiadomości w obiektach i refleksja klas jest szcatkowa.
Niktoś
Nie ma języka w pełni obiektowego i się zgodzę solificati, jednakże są języki które mają większe ku temu predyspozycje.
Damonsson
Cytat(ciekawskiii @ 27.09.2012, 21:08:04 ) *
zrob mobilny portal na i gratuluje wyswietlania tej strony na kazdym z tysiecy modeli telefonow w tym chinskich, koreanskich i indyjskich ktorych nawet nazw nie znasz smile.gif

CSS media to gowno i sie nie nadaje do niczego.

wielkosc kodu nie ma znaczenia ale pytales ile ma to odpowiedzialem

Ile płacisz za to wyzwanie? ;]
Po co mi nazwa telefonu? Wystarczy mi jego rozdzielczość smile.gif

@ciekawskiii
Piszesz głupoty, tak jak są ludzie, którzy uważają, że strona musi być na tabelkach w html, tak są ludzie którzy uważają, że php trzeba pisać strukturalnie. To nawet ja nie znam na tyle php, a widzę ogromną różnicę nawet wizualną, w skryptach pisanych strukturalnie i obiektowo.
Spawnm
Ciekawskiii za brak kultury dostał bana.
karakara
!*! no racja i inne webowe technologie server side miałyby większe szanse więc jestem za wink.gif

Cytat(Niktoś @ 27.09.2012, 21:37:17 ) *
Nie ma języka w pełni obiektowego i się zgodzę solificati, jednakże są języki które mają większe ku temu predyspozycje.

Smalltalk
Niktoś
Cytat
Po co mi nazwa telefonu? Wystarczy mi jego rozdzielczość

Co innego odczytanie stronki z urządzenia mobilnego i tutaj właśnie ważna jest rozdzielczość(CSS), a co innego napisanie aplikacji pod urządzenie mobilne- tam się już liczy OS.

Cytat

No to , pewnie będzie pozew do sądu laugh.gif
!*!
Cytat(Spawnm @ 27.09.2012, 21:39:31 ) *

Szkoda, liczyłem na link do GITa z tym autoloaderem, bo to mogłoby być ciekawe.

Niktoś - a powiedz, co byłoby złego w tym aby PHP było tylko obiektowe? Tak jak Java, Vala, ObjC i inne? Zobacz jaki byłby porządek w logice tworzenia aplikacji.
karakara
Cytat(!*! @ 27.09.2012, 21:44:39 ) *
Szkoda, liczyłem na link do GITa z tym autoloaderem, bo to mogłoby być ciekawe.

Niktoś - a powiedz, co byłoby złego w tym aby PHP było tylko obiektowe? Tak jak Java, Vala, ObjC i inne? Zobacz jaki byłby porządek w logice tworzenia aplikacji.

No pewnie i by tak było, bo teraz można napisać coś byle jak i też tak to będzie działało.
Java wymuszą i trudniej napisać coś byle jak.

No ale ten Python jest wieloparadygmatowy a społeczność ma dość zaawansowaną nie piszącą raczej tak jak dużo ludzi w PHP bez ładu i składu
Niktoś
Cytat
Niktoś - a powiedz, co byłoby złego w tym aby PHP było tylko obiektowe? Tak jak Java, Vala, ObjC i inne?

One nie są w pełni obiektowe , możesz a czasami trzeba sobie tworzyć strukturę.

Jeśli chodzi o PHP jestem jak najbardziej za, póki co mimo że są już NameSpace to i tak się ich prawie nie używa.Dodatkowo z tych języków co wymieniłeś , są to języki kompilowane i wielowątkowe.Ciekawe jakby PHP ze swoją składnią był taki z wielowątkowością...hmmm...ciekawe...
!*!
Juz mniejsza z tym czy coś jest w 97% czy 99% obiektowe, chodzi o idee.

Cytat
póki co mimo że są już NameSpace to i tak się ich prawie nie używa

Jak nie jak tak? Trudno jest sobie wyobrazić ich brak wink.gif
Spawnm
Przecież wszystkie nowe fw są na namespace. Więc jak się nie używa, jak się używa wink.gif

A jak przy temacie fw z namespace, to dziś został wydany Spawn 2.1
!*!
Cytat(Spawnm @ 27.09.2012, 22:08:23 ) *

Prowadzisz jakieś statystyki? Jakiś większy rozgłos np. art w komputer świat? Sprzedajesz to na licencji? Tzn. czy jest ktoś/firma która używa to prócz Ciebie i w jakiej ilości.
Niktoś
Cytat

A pisany strukturalnie, czy obiektowo?Zresztą jak ciekawskiii dzisiaj mi wytłumaczył to nie ma znaczenia bo to to samo.
memory
Cytat(Niktoś @ 27.09.2012, 22:15:30 ) *
A pisany strukturalnie, czy obiektowo?Zresztą jak ciekawskiii dzisiaj mi wytłumaczył to nie ma znaczenia bo to to samo.

Pokaż mi jakiś strukturalny FW jestem ciekawy
karakara
Cytat(Spawnm @ 27.09.2012, 22:08:23 ) *
Przecież wszystkie nowe fw są na namespace. Więc jak się nie używa, jak się używa wink.gif

Jak patrze na wersja 2.0 na GitHubie to podoba mi się ten framwork, wrzuć tam wersje 2.1
Jak widać nikt tego nie obserwuje tam może dlatego że nie korzystasz z GitHuba na bieżąco, tak to może byliby jacyś obserwatorzy i forki.

!*!
Cytat(memory @ 27.09.2012, 22:23:30 ) *

1. // index.php
  2. include 'header.php';
  3. include 'section.php';
  4. include 'footer.php';
  5. include 'math.php';
  6. include 'aside.php';
  7. include 'file1.php';
  8. include 'file2.php';
  9. include 'file3.php';
  10. include 'file4.php';
  11. include 'file5.php';
  12. include 'file6.php';
  13. include 'file7.php';
  14. include 'file8.php';
  15. include 'file9.php';
  16. include 'file10.php';
  17. include 'file11.php';
  18. include 'file12.php';
  19. include 'file13.php';
  20. include 'file14.php';
  21. include 'file15.php';
  22. //...
  23. include 'file656731.php';
  24.  
  25. echo '<div>'.hello_world().'</div>';

Niktoś
Cytat

@memory to był tylko taki żarcik z mojej strony.

PS. Jestem ciekaw !*!, to twój pierwszy FW??Hehehe. To coś na zasadzie mojej pierwszej kombinacji w perlu kiedy musiałem zainstalować szereg modułów w CPAN ,żeby coś mi się wyświetliło hehe. Normalnie była załamka. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.