Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP] Wczytywanie jQuery dla jednej podstrony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Mercel-
Witam,
Robię stronkę internetową i tylko dla jednej podstrony, z której będzie korzystał wyłącznie administrator, wykorzystuje jquery. Czy wtedy powinienem importować bilbiotekę Jquery w stronie głównej czyli w index.php? bo wydaje mi się to nie nie optymalne. Jednak nie wiem jak importować bibliotekę w podstronie skoro tylko index.php ma znacznik head.

Podstrony wczytuję w następujący sposób poprzez index.php:

1. if(isset($_GET['go']))
  2. {$go = $_GET['go'];}
  3.  
  4. // sprawdzamy czy zmienna $go nie jest pusta
  5. if(!empty($go)) {
  6. // sprawdzamy czy plik o danej nazwie istnieje
  7. if(is_file("page/$go.php")) include "page/$go.php";
  8. // jezeli plik nie istnieje wyswietla si? komunikat
  9. else echo "<p align='center'><br />Nie ma takiej strony :-(</p>";
  10. }
  11. // jezeli zmienna $go jest pusta wyswietla si? strona glowna
  12. else include "page/start.php";
  13.  
  14. ?>
szalek01
Dodaj tylko raz tam gdzie trafia po zalogowaniu admin. I na boga nie wczytuj tak plików smile.gif
kamil_lk
Możesz sprawdzać na jakiej jesteś podstronie i w momencie, gdy jesteś na odpowiedniej wypisujesz zwykłym echo ładowanie jQuery
b4rt3kk
Nie jest to optymalne rozwiązanie do wczytywania podstron (coś ala ramki - dawno wyszło z użycia, mówię o ramkach). Każda podstrona powinna być oddzielnym plikiem z własną sekcją HEAD, tam gdzie potrzeba winna zawierać bibliotekę jQuery. Obecne rozwiązanie cofa Cię (a raczej Twoją stronę) w czasy średniowiecza, gdy ciemny lud nie znał jeszcze dobrodziejstwa google i budował strony internetowe z patyków.
-Mercel-
Hmm, uczyłem się tego kilka lat temu stąd: http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=23 materiał pochodzi z 2008r i widzę, że w postach na forum z 2011 też wiele osób poleca ten sposób wczytywania strony. W takim razie w jaki sposób powinno się wczytywać strony lub jak to wyszukać w google, bo wpisując "wczytywanie podstron do diva" wyskakuje mi moje rozwiązanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.