http://www.webskrypt...i-uzytkownikow/
skrypt na logowanie i rejestrację, trochę go przerobiłem (pierwotna wersja też nie działała)
tak więc.
1) do PHPmyAdmin do zapytań SQL wkleiłem
CREATE TABLE `uzytkownik` ( `id` INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `imie` VARCHAR(100) NOT NULL, `nazwisko` VARCHAR(100) NOT NULL, `login` VARCHAR(30) NOT NULL, `haslo` VARCHAR(50) NOT NULL, `email` VARCHAR(100) NOT NULL, `kod` VARCHAR(32) NOT NULL, `data` DATETIME NOT NULL, `status` TINYINT(1) DEFAULT 0, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_general_cs AUTO_INCREMENT=0;
z powodzeniem stworzyło tabelę.
2)stworzyłem plik db.php
<?php //stałe bazy danych $mysql_host = 'localhost'; $mysql_login = 'root'; $mysql_haslo = ''; $mysql_baza = 'baza1'; // połączenie z bazą danych $polaczenie = mysql_connect($mysql_host, $mysql_login, $mysql_haslo) or die('Błąd: nie udało się nawiązać połączenia z bazą danych.'); // połączenie ze schematem bazy danych ?>
3)stworzyłem rejestracja.php
<?php include 'db.php'; // połączenie się z bazą danych $tabela = 'uzytkownik'; // zdefiniowanie tabeli MySQL if ($_POST["wyslane"]) { // jeżeli formularz został wysłany, to wykonuje się poniższy skrypt // filtrowanie treści wprowadzonych przez użytkownika $haslo = $_POST["haslo"]; $haslo2 = $_POST["haslo2"]; // system sprawdza czy prawidło zostały wprowadzone dane $blad++; } else { $blad++; } $blad++; } if ($haslo !== $haslo2) { $blad++; } $blad++; } else { $blad++; } } if ($email !== $email2) { $blad++; } $wynik = mysql_query("INSERT INTO $tabela VALUES('', '$imie', '$nazwisko', '$login', '$haslo', '$email', '$kod', NOW(), '')"); if ($wynik) { $list = "Witaj $login ! Kliknij w poniższy link, aby aktywować swoje konto. <a href="http://www.twoja-strona.pl/weryfikacja.php?weryfikacja=potwierdz&kod=$kod";" target="_blank">http://www.twoja-strona.pl/weryfikacja.php...#036;kod";</a> echo '<p>Dziękujemy za rejestrację! W ciągu nabliższych 5 minut dostaniesz wiadomość e-mail z dalszymi wskazówkami rejestracji.</p>'; exit; } } } // tworzenie formularza HTML echo <<< KONIEC <form action="rejestracja.php" method="post"> <input type="hidden" name="wyslane" value="TRUE" /> <p>Imię: <input type="text" name="imie" /></p> <p>Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" /></p> <p>Login*: <input type="text" name="login" /></p> <p>Hasło*: <input type="password" name="haslo" /></p> <p>Powtórz hasło*: <input type="password" name="haslo2" /></p> <p>Adres e-mail*: <input type="text" name="email" /></p> <p>Powtórz adres e-mail*: <input type="text" name="email2" /></p> KONIEC; echo <<< KONIEC <p><input type="submit" value="wyślij" /></p></form> KONIEC; } else { } ?>
4) Stworzyłem logowanie.php
<?php if ($_POST['wyslane']) { // jeżeli formularz został wysłany, to wykonuje się poniższy skrypt include 'db.php'; // połączenie się z bazą danych $tabela = 'uzytkownik'; // zdefiniowanie tabeli MySQL $login = $_POST["login"]; $haslo = $_POST["haslo"]; login='$login' and haslo='$haslo' and status=0"); // jeżeli wszystko jest dobrze, użytkownik się loguje login='$login' and haslo='$haslo' and status=1"); $_SESSION["login"] = $informacja["login"]; } else { } } // tworzenie formularza HTML echo <<< KONIEC <form action="logowanie.php" method="post"> <input type="hidden" name="wyslane" value="TRUE" /> <p>Login: <input type="text" name="login" /></p> <p>Hasło: <input type="password" name="haslo" /></p> <p><input type="submit" value="zaloguj" /></p> </form> KONIEC; } else { } if ($_GET["wylogowanie"] == "tak") { // niszczenie sesji użytkownika } ?>
5) a index.php na odwal się:
<?php ?>
i mimo tego wszystkiego nie da się zalogować bo pisze
Zostały wprowadzone nieprawidłowe dane
obserwowałem tabelę w phpmyadmin i dane naprawdę dobrze się tam zapisuja.
Jakieś pomysły?