Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwarka na stronie i LIMIT rekordów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adamantd
Witam.
Zrobiłem w swoim projekcie wyszukiwarkę userów, gdzie można szukać użytkowników min. po nicku, mieście, wieku i kilku innych parametrach -wszytko działa bez zarzótów (zrobiłem to w samym php z przełądowaniem) nie chciałem w to mieszać Ajaxa. Pojawia się problem kiedy chcę ograniczyć wyświetlanie wyników na stronie np do 10 wyników wyszukiwania -ustalić limit w zapytaniu do bazy. Zrobiłem sobie prostą pętlę

1.  
  2. ...............
  3.  
  4. $countUsShow = dbMgr->query("SELECT id FROM ".TABLE_US.$question.' AND status=1');
  5. $iloWyswUs = 5;
  6.  
  7. for($i=1;$i<count($countUsShow)/$iloWyswUs+1;$i++) {
  8. $podStronyUs .= '<a href="index.php?action=show_users_all&pageview='.$i.'" style="text-decoration: none;">'.$i.'</a>';
  9. switch ($_GET['pageview']) {
  10. case ($i):
  11. if($i == 1){
  12. $aUsPage = 0;
  13. } else {
  14. $aUsPage = ($_GET['pageview'] - 1)* $iloWyswUs;
  15. }
  16. break;
  17. }//end switch
  18.  
  19. }//end for
  20.  
  21.  
  22. if($aUsPage == false) $aUsPage = 0;
  23.  
  24. $showUsers = dbMgr->query("SELECT * FROM ".TABLE_US.$question.' AND status=1 ORDER BY datavis DESC LIMIT '.$aUsPage, $iloWyswUs);
  25.  
  26.  
  27.  
  28. //itd itd
  29. //$podStronyUs wyświetlam sobie pod wynikami wyszukiwania
  30.  

do tej pory podobne rozwiązania działały np w galerii zdjęć problem pojawił się teraz, kiedy zapytanie do bazy jest zmienne w zależności od tego co wpisał w formularzu user. Wyszukiwarka wyświetli wyniki wyszukiwania i wyświetli odpowiednią ilość podstron, ale kliknięcie na nie powoduje że wyniki znikną. Na początku zrobiłem tą pętlę w ifie który działa po przyciśnięciu submita wyszukiwania, więc nie działało ponieważ po kliknięciu na link kolejnej podstrony (zmieniając LIMIT WYŚWIETLEŃ) nie przyciskało się przy tym przecież submita dlatego nie mogło działać. Wywaliłem więc pętlę po za if(isset($_POST['submitWyszukUs'])) ale tam zmienna $question nie ma zasięgu -po kliknięciu na link podstrony $question nie istnieje. Próbowałem zapisywać to do właściwości statycznej w odrębnej klasie a także do stałem define i też nie pomaga..... czy ma ktoś receptę na zrobienie tych podstron? Nie w JavieScript ani Ajaxie -w tym przypadku chcę przeładowywać stronę

Przyszło mi jeszcze do głowy zapis zapytania do sesji tylko czy ma sens angażowanie w to $_SESSION?
nospor
http://nospor.pl/formularz-i-stronicowanie...anie-stanu.html
Tu masz opisane jak rozwiązać zanikanie danych z forma na kolejnych stronach
adamantd
A ja właśnie z edytowałem powyższy post dodając pytanie czy angażować w to sesję hehe smile.gif dzięki za linka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.