Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja db schema
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
fizbach
Nie jestem zbyt doświadczona w operacjach na bazach danych a dostałam dziś na twarz polecenie:
"check to see if the db schema is valid, it is up to date or not"

Czy to oznacza, że mam użyć CHECK TABLE?
Nie wydaje mi się, żeby to polecenie sprawdzało schemat bazy danych?

Dodam tylko, że mam dostęp do serwera za pośrednictwem FTP, a nie bezpośrednio przez np. phpmyadmin.
L00zak
jak masz FTP to wgraj phpmyadmin i odpal w przeglądarce, popróbuj, poczytaj o normalizacji baz danych itd...
bostaf
Cytat(fizbach @ 4.10.2012, 23:43:11 ) *
Nie jestem zbyt doświadczona w operacjach na bazach danych a dostałam dziś na twarz polecenie:
"check to see if the db schema is valid, it is up to date or not"

A kto to pytanie zadał? To ma znaczenie.

Dla administratora MySQL "schema" = "database".
Dla laika "schema" to schemat, struktura.

Dla administratora walidacja bazy danych to weryfikowanie poprawności zawartości, wydajności, spójności, logiki. Są narzędzia (nie wiem czy darmowe) do robienia tego automatycznie, ale ręcznie też można tylko że to oczywiście więcej czasu zajmuje.
Dla laika walidacja może oznaczać dużo, łącznie z banalnym sprawdzeniem "czy to dobry plik?".

A jeśli chodzi o "is it up to date or not"... jeśli jesteś osobą odpowiedzialną za wprowadzanie danych do bazy to znasz odpowiedź na to pytanie. Jeśli nie, to sprawdź kiedy ostatnio dane były wprowadzane/zmieniane i porównaj z tym co Ci powiedzą ludzie, którzy wprowadzają dane do tej bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.