Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozbicie danych przed użyciem inserta TRIGGER ARRAY
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
szypi1989
Witam,otóż mam kolumne opis w tablicy users,i chciałbym aby przed insertem za pomocą triggera rozbić te dane i wrzucić osobno.
Otóż nie chodzi mi o to abyście mi całkiem pomogli.Tylko o to jak za pomocą triggera w środku rozbić te dane.
Np. za pomocą inserta wrzuca do users.opis dane o zawartości 230 znaków .
A chciałbym je osobno poukładać po 40b.Ale niewiem jak używać tablic w procedurach lub triggerach.
chodzi mi o to dokładnie jak w TRIGGER np.NEW.opis podzielić te dane .
Czyli jak używać tablic w procedurach w mysql.Chodzi o mały przykład.
nospor
Może zamiast tak kombinować wyjaśnij czemu w ogóle chcesz ten opis dzielić na 40b, to może znajdziemy lepsze rozwiązanie
mmmmmmm
MySQL i tablice??
szypi1989
Mysql i tablice? w MYSQL DA SIĘ JUŻ BARDZO DUŻO RZECZY ROBIĆ ZASTĄPIAJĄC PHP,I JEST SZYBSZY DOSTĘP
To że chce rozbić na 40b ,to jest przykład,chodzi mi ogólnie jak używać w środku procedur tablic.
A te 40 b,to bardziej mi chodzi o to ,że w jednej kolumnie będzie takie coś jak opis.I jak opis będzie za długi ,to mi wygeneruje wartośc także w innej tablicy,dlatego chce zrobić triggera.
A po za tymi informacjami,to ogólnie robię projekt baz danych do szkoły,abym nie musiał chodzić do końca roku na zajęcia:))))
alegorn
w mysql nie masz takiego typu danych jak tablica.

j.

substring? substring_index ? ale nie wiem czy to tego szukasz.
mmmmmmm
Cytat(szypi1989 @ 19.10.2012, 09:02:51 ) *
A po za tymi informacjami,to ogólnie robię projekt baz danych do szkoły,abym nie musiał chodzić do końca roku na zajęcia:))))

Z Twoją wiedzą powinieneś chodzić. Choćby po to, by rozróżniać tablice od tabel.
szypi1989
Ty wejdz mi nie gada co ja powinnem robić,bo odróżnić tabel od tablic to ja umiem od 6 lat.A nie każdy ma całkowitą wiedzę.I istnieje taka możliwość.Tak myślałem.Wszystko już istnieje.
Istnieją tablice w procedurach w mysql:)) Jak widać nie każdy ma całkowitą wiedzę o mysql.Dużo rzeczy już istnieje a mysql się rozwija.
Albo można użyć substring jak kolega wspominał.A po za tym nie muszę chodzić na zajęcia,tylko chce mieć 5 a nie 4:))))
Tutaj jest przykład użycia tablicy w procedurze w mysql:
  1. CREATE PROCEDURE proc()
  2. BEGIN
  3. DECLARE cont INTEGER;
  4. DECLARE var ARRAY;
  5. SET cont = 0;
  6. SET var = ("hi", "hello", "good", ...)
  7.  
  8. WHILE cont < 12 DO
  9. SELECT * FROM tablex
  10. WHERE name = var[cont];
  11. SET cont = cont + 1;
  12. END WHILE;
  13. END;

Jak widać wszystko da się już robićsmile.gif))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.