Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Temat pracy magisterskiej (OOP PHP)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Piotrbaz
Witajcie ; )

Mam pewien problem z tematem pracy magisterskiej. Jest spore ciśnienie, żeby była o obiektowo orientowanym PHP. Problem w tym, że, jako praca na stopień naukowy rolleyes.gif , musi mieć charakter badawczy, w odróżnieniu od pracy inżynierskiej (typowo projektowej). No i mam zagwozdkę, bo planowałem napisać jakąś aplikację i ją dokładnie opisać, a tu takie coś sciana.gif

Szukam więc pomysłów. Doświadczenia w PHP nie mam dużego, a chciałbym przy okazji pisania pracy jak najwięcej skorzystać i się czegoś nauczyć.

p.s. Wpadł mi do głowy pomysł na opisanie pewnego problemu i rozwiązaniu go w oparciu o różne wzorce projektowe, a następnie analizę poszczególnych rozwiązań. Ale czy to jakkolwiek podejdzie pod badawczy charakter pracy sadsmiley02.gif

Pozdrawiam i czekam na propozycje, każda dobra !
Daiquiri
Nie rozumiem dlaczego akurat "ciśnienie" na takie a nie inne zagadnienie, ale mniejsza z tym. W Twoim przypadku aspektem badawczym będzie jak mniemam (szeroko rozumiana) "teoria" oraz np. analiza konkurencyjnych rozwiązań. Nie znam konkretów, ale nie wiem jakie inne badania w tym przypadku mógłbyś przeprowadzić.
Piotrbaz
Ciśnienie jest dlatego, że kończąc studia, chciałbym maksymalnie wykorzystać czas na pogłębienie wiedzy właśnie z obiektów PHP i wzorców projektowych. Pracę inż. niestety miałem bardzo ogólną, a jej celem było stworzenie serwisu na CMS, czyli wiedza żadna. Mgr będę bronił na przełomie czerwca i lipca 2013, więc jest czas, żeby zrobić coś fajnego wink.gif

Może analiza wydajności kodu/aplikacji PHP, jeśli istnieje możliwość przeprowadzenia takowej ;p
usb2.0
a ja bym polecał użyć php do tego w czym się najlepiej sprawdza.

U mnie na roku ludzie na roku koleś pisał np dziennik elektroniczny i całkiem fajnie wyszedł, a mam doświadczenie jakieś z takim oprogramowaniem.
Jest to jakiś pomysłwink.gif
solificati
Praca magisterska to prawdopodobnie ostatni wielki projekt w Twoim życiu, którym kierujesz i masz pełną dowolność. Faktycznie coś zbadaj. Nic innego poza aplikacjami internetowymi Cię nie zaciekawiło na studiach?
skowron-line
- wpływ popularnych FW na pracę programistów + i - używania
- porównanie i sluszność stosowania wzorców projektowych
- OO (php) vs Java (lub dowolne)
xdev
Tylko tak trochę kiepsko coś "badać" jeśli nie znasz nawet podstaw, zwłaszcza, że napisanie czegoś przy użyciu wzorców projektowych nie jest żadnym "badaniem" (nawet jeśli ich nie znasz a gdy napiszesz to będziesz znał - nie znaczy że je zbadałeś). Weź coś co umiesz.

A OOP w PHP, jak pisałeś coś w innym języku to jest temat do ogarnięcia w 2 dni (PHP ma bardzo prymitywne OOP, żadnej magii tam nie ma).

Gdybym ja miał coś badać - zbadałbym czy można przyspieszyć aplikacje internetowe takie jak adservery czy aplikacje statystyczne poprzez rezygnację z cache i przeniesienie części operacji do nodejs przy użyciu zeromq (php nie obsługuje klasycznych tablic, przez co te rodzaje aplikacji są szczególnie wolne)

Cytat
U mnie na roku ludzie na roku koleś pisał np dziennik elektroniczny i całkiem fajnie wyszedł, a mam doświadczenie jakieś z takim oprogramowaniem.

Tylko, że to jest praca na koniec technikum informatycznego a nie na magisterkę (no chyba, że używasz jakichś algorytmów genetycznych do automatycznego generowania planu i przydziału sal, tylko, że to raczej plan lekcji). Taka aplikacja nic tak na prawdę nie robi (cała "nauka" to liczenie średniej) smile.gif
Piotrbaz
Cytat(xdev @ 27.10.2012, 13:53:47 ) *
Tylko tak trochę kiepsko coś "badać" jeśli nie znasz nawet podstaw, zwłaszcza, że napisanie czegoś przy użyciu wzorców projektowych nie jest żadnym "badaniem" (nawet jeśli ich nie znasz a gdy napiszesz to będziesz znał - nie znaczy że je zbadałeś). Weź coś co umiesz.

Podstawy jakieś tam mam, inaczej nie szedłbym w tym kierunku. Napisałem, że nie mam doświadczenia, bo posiadam głównie wiedzę teoretyczną okraszoną kilkoma małymi projektami. I po to chcę taki temat, żeby pójść do przodu tongue.gif

solificati
Cytat(xdev @ 27.10.2012, 13:53:47 ) *
Gdybym ja miał coś badać - zbadałbym czy można przyspieszyć aplikacje internetowe takie jak adservery czy aplikacje statystyczne poprzez rezygnację z cache i przeniesienie części operacji do nodejs przy użyciu zeromq (php nie obsługuje klasycznych tablic, przez co te rodzaje aplikacji są szczególnie wolne)

Po co rezygnować z cache?
Czemu pisać specjalistyczną aplikację w node.js?
Jaki cel ma zeromq w tej architekturze?

Problem ciekawy.
Piotrbaz
może coś takiego:

Analiza następstw/korzyści wynikających ze stosowania wzorców projektowych w aplikacjach PHP (nie czepiać się szczegółów, temat można ułożyć na końcu ; >)

Praca definiowałaby kilka problemów (nawet wymyślonych przeze mnie) i ich rozwiązanie za pomocą wzorców, następnie analizę itd.

p.s. Tak, wiem, że wzorce są opisane dokładnie razem z zaletami i wadami ich stosowania. I tak żadnej Ameryki nie odkryję, za krótki jestem graduated.gif

No nic, pogadam z promotorem, napiszę co wyjdzie wink.gif
ixpack
Cytat(solificati @ 27.10.2012, 11:53:50 ) *
Praca magisterska to prawdopodobnie ostatni wielki projekt w Twoim życiu, którym kierujesz i masz pełną dowolność. Faktycznie coś zbadaj. Nic innego poza aplikacjami internetowymi Cię nie zaciekawiło na studiach?

Co Ty panie za bzdury pleciesz... W PHP (+ inne):
Ja mam jedynie kilka fajnych projektow, a nawet za wiele moge zmienic wg siebie, a ze jestem perfekcjonista - nerwy w strzepach.
Sa i male projekty (zadania), nudne i podobnie denerwujace (chodzi o zyczenia z kosmosu... Jak hoover na tablet), ale w chwilach nauki i 'relaksu' wink.gif.

A i dolicze projekt X: coreczka biggrin.gif

Do pana autora:
Sprobuj z traitsami stworzyc uczacy sie skrypt, ktory sie rozmnaza smile.gif Nazwij to 'naukowo' i nobel w kieszeni.
- ja nad czyms mysle sporo czasu, nieco ponad 18 miechow. Co prawda na razie mam wiecej na papierze i w glowie, ale zalazek kodu zaczynalem od crm na autorskim fw, dodalem zf - juz 2gi projekt na tym koncze, 1szy musze przepisac na zend i poprawic kilka 'kur%%$?$$? rzeczy na rzyczenie' zaraz 3ci zaczynam :/ juz mam dosc. Marzy mi sie tylko pouczyc 5 lat... Studia jeszcze w planach, a juz niedludo 27 :/

Fak ide pograc, nie robie dzis w nocy nic.
CuteOne
@UP możesz rozwinąć swój pomysł o traitsach(jeżeli to nie problem)?

Tak sobie myślę... może badaj coś przy użyciu OOP a nie samo OOP? Innymi słowy obiektówka była by tylko środkiem a nie obiektem badań. Dzięki temu upieczesz dwa świniaczki na jednym ogniu bez kombinowania "co badać w OOP"
Piotrbaz
Sprawa wygląda tak: jednak może to być jakiś projekt (np jakiś rozbudowany moduł), który muszę zrealizować, uruchomić (wdrożyć) i przeanalizować.
Teraz kwestia ciekawego pomysłu closedeyes.gif Nie chciałbym wyskoczyć z jakimś "systemem newsów".
Niktoś
Myślę, że temat budowania aplikacji webowych w PHP przy użyciu OOP jest dość pospolity. A może pójść w kierunku budowania aplikacji okienkowych z użyciem bibliotek GTK2 , QT i spróbować obsłużyć jakieś urządzenie(widziałem gdzieś skrypt jak ktoś za pomocą PHP obsługiwał zdalnie diody). Jak jesteś ekspertem to mistrzostwem by było wykreować taką włąsną bibliotekę, do budowania aplikacji okienkowych z użyciem języka skryptowego jakim jest PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.