Jak na razie stworzyłem bazę danych i kilka podstawowych klas m. in. klasę do obsługi bazy danych. Mam wielką prośbę do osób, które znają się lepiej na OOP czy konwencja jaką przyjąłem i sposób pisania kod są odpowiednie. Liczę na przydatne wskazówki i uwagi. Poniżej listing klasy do zarządzania bazą danych i listing klasy logowania.
class Db { public function __construct() { self::$foo = new mysqli("localhost","root","","biblioteka"); } { $temp = self::$foo->query($zapytanie); return $temp; } } $temp = new Db();
class Logowanie extends Walidacja { private $login; private $password; public function setLogin($login) { $this->login = $this->setZmienna($login); } public function setPassword($password) { $this->password= $this->setZmienna($password); } public function getLogin() { return $this->login; } public function getPassword() { return $this->password; } public function Zaloguj() { $fff = Db::Query("select `id`, `pswd` from `users` WHERE `login`='".$this->getLogin()."'"); $result = $fff->fetch_array(); //sprawdzenie wpisanych danych z zawartosć w bazie danych if ($result['pswd'] == $this->getPassword()) { //ustawienie zmiennej sesyjnej $_SESSION['zalogowany']=$result['id']; //$query=mysql_query("UPDATE `users` SET `time_log`='".time()."' WHERE `id`='".$_SESSION['zalogowany']."'"); //odݷieࠥnie srony } else { //jezeli logowanie bledne // echo '<meta http-equiv="refresh" content="1"; URL=index.php">'; } } }