filipsiu
27.10.2012, 16:23:04
Witajcie drodzy użytkownicy na wstęp obrazek:
[CIACH]
Sprawa wygląda tak:
jest użytkownik 'A' odpowiada na 1 pytanie (2 obrazek w 1 rzędzie)
nastepnie gdy odpowie poprawnie w menu będzie pokazane że na to odpowiedział (patrz 1 obrazek, 2 rząd).
I gdy na niego wciśnie to pokaże mu sie jego poprawna odp. - chodzi mi o to żeby zablokować możliwości odpowiedzi 2 raz.
Jak to zrobić oraz jak to mniej więcej będzie wyglądać w mysql ?
lukaskolista
27.10.2012, 19:29:02
Nie bardzo widze problem, robisz warunek, ze jezeli ktos juz ma odpowiedz w tabeli z odpowiedziami na dane pytanie to nie moze 2 raz odpodziedziec. Btw. czytajac Twoje tematy zauwazylem niepokojace sklonnosci seksualne.
filipsiu
27.10.2012, 19:41:23
No właśnie w tym jest problem...
co ja mam zrobić tabelę dla każdego użytkownika ?!
powiedzmy że mam tabelę users a w niej:
id | nick | pass | email| ... reszta syfu... | pytania
0 | asd | coś w MD5 | jakis@1.pl | ... | 1,2,3,4,5
i teraz tak: 1 pytanie ma id np. 1 czyli w bazie już jest więc nie może 2 raz
Czy tak może być ?
d3ut3r
27.10.2012, 20:48:39
Ja zrobiłbym tabele:
Użytkownicy
id|nick|password|email
Pytania
id|pytanie|odpowiedz
Uzytkownicy-Odpowiedzi
id_uzytkownika|id_pytania |odpowiedz_uzytkownika
W ten sposób zapiszesz użytkowników,pytania oraz poprawne odpowiedzi do nich i odpowiedzi jakich udzielili użytkownicy
Teraz wystarczy że pobierzesz za pomocą złączeń dane o tym na które pytania użytkownik udzielił odpowiedzi i porównasz z id aktualnego pytania, jeżeli już odpowiadał to nie dodajesz odpowiedzi do bazy jeżeli nie odpowiadał to zapisujesz odpowiedź w bazie.
filipsiu
27.10.2012, 21:11:42
@up, blisko
ale nadal nie o to chodzi tutaj przy każdym pytaniu odpowiedź będzie taka sama. Czyli pytanie 1 i odpowiedź aaa dla każdego usera, pyt. 2 odp. bbb dla każdego usera, itd...
Jeśli pytań będzie dajmy np. 50
to myślałem żeby zrobić tabelkę i w niej
id|user|haslo|email|...|pytania
i w pytaniach id pytan na ktore user dal dobra odp. i wtedy przy wypisywaniu pytan w menu po prostu bylaby blokada
KotWButach
28.10.2012, 01:17:40
dlaczego nie tępimy wulgaryzmów? (apropo obrazka)... Sorrki że wtrąciłem w rozmowę nie wnosząc nic ale takie tematy powinny być banowane... Im dłużej czytam forum tym częściej napotykam tego typu kwiatki... I o ile słowo 'dupa' napotkane w kodzie jeszcze ujdzie o tyle tego typu zapędy zaczną koniec końców świadczyć o użytkownikach tego forum oraz o samym języku php potem jest że php jest dla ... do ... A wszyscy widzimy że scena robi się coraz bardziej profes a i sam język zmierza ku lepszemu...
filipsiu
28.10.2012, 15:16:13
Panie KocieWButach,
wszystko co ja podaję 'dupa' w kodzie oraz tego typu obrazki są tylko i wyłącznie dla przykładu.
Co do tematu czy w/w schemat (nad postem KotaWButach) jest dobry czy coś tam można zmienić ?
KotWButach
28.10.2012, 16:39:48
filipisiu jak bardzo mnie nie zrozumiałeś...
Powiem dosadnie rysowanieu męskiego przyrodzenia na obrazku jest dość dziwne nie uważasz?
Co do osób które takie coś dają prosząc o pomoc wypowiadać się nie zamierzam bo Cię po prostu nie znam... Chodzi jedynie o dobry smak.
A skoro już powiedziałem co myślę uważam naszą dysputę dotyczącą obrazka za zakończoną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.