Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak ulatwiacie sobie pracę ? pytanie do programistów "obiektowych"
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
htmlxp
Witajcie,

Mam do was dość nietypowe pytanie które nie odnosi się do "nie wiem jak to napisac, pomocy!", lecz chciałbym spytać jak organizujecie sobie pracę.

Ja w programowanie obiektowe powoli wchodzę, lecz po napisaniu okolo 200 funkcji dla jednego projektu, powoli zaczynam się w tym wszystkim gubić. Tym bardziej że nie robie jednego projektu cały czas, zostawiam go i wracam po jakimś czasie.

Jakie macie spososby na większe projekty ? przed rozpoczęciem planujecie wszystkie funkcje, rozpisujecie je a potem przystępujecie do kodowania ? Posiadacie jakiś dobry system rozpisywania komentarzy dla danego pliku ?

Ja do tej pory pracowałem "na żywioł", czyli siadam i koduje, lecz może posiadacie lepsze pomysły.
Sephirus
Ogólnie temat rzeka ale podstawą są:

- Komentowanie kodu - używaj na przykład styl PHPDoc'a,
- Autokomentowanie kodu - nazywaj odpowiednio obiekty oraz ich metody tak - by wiadomo było za co są odpowiedzialne i co mają robić ale nie popadaj w skrajność. Staraj się nie używać za dużo skrótów, które mogą kojarzyć się z wieloma rzeczami naraz,
- Użyj odpowiedniego środowiska, które będzie Ci podpowiadać - np.: NetBeans

Zalecam korzystanie z dwóch idei - KISS i DRY

Jeśli nie chcesz projektowa wszystkiego na samym początku - co nie jest łatwe i wymaga nieco doświadczenia i wiedzy z różnych zakresów to zaprojektuj sobie ogólnie szkielet aplikacji, wydziel główne moduły, klasy odpowiadające za dane funkcjonalności itp. Metody w danych klasach dopisuj na bieżąco - nie rób nic na zaś. Dopiero gdy zauważysz podczas pracy, że można coś zoptymalizować zrób to. Tak samo jeśli używasz tego samego kodu w wielu miejscach - wydziel go na zewnątrz.

Polecam przygotowanie sobie samego szkieletu aplikacji, i na podstawie przypadków użycia wyodrębnienie większości funkcjonalności - innymi słowy spisz co ma być możliwe w aplikacji i podziel to na moduły i klasy zapisując także jak na siebie wpływają.

To podejście jest raczej do małych i średnich projektów - normalnie jeśli miałbyś tworzyć coś dużego dla kogoś to polecam jednak poczytać o projektowaniu, wzorcach, logice biznesowej, diagramach itp. smile.gif
CuteOne
1. Najważniejsze - dobre i skonfigurowane IDE np. netbeans/eclipse. Oszczędza masę czasu na pisaniu funkcji, których nazw dokładnie nie pamiętamy, wskazuje błędy składni, kolorowanka skłądni, git/ftp, source refactor(przydatne gdy poprawiasz kod po kimś)
2. Framework - nie piszesz 1k razy nowy router/acl/obsługę sessji/autoryzację itp. itd. Oczywiście na początku trzeba poświęcić swój czas na naukę ale potem to się zwraca z nawiązką
3. Komentowanie wszystkiego co możliwe - pracochłonne i czasobożerne ale po powrocie do kodu patrzysz na komentarze i wiesz do czego pobranie z bazy id_user było wykorzystane smile.gif
4. Komentarz wstawiam przed klasą, metodą i jakąś ważniejszą funkcjonalnością.
5. Omijam szerokim łukiem komentarze techniczne typu:

1. /**
  2.  * View action
  3.  *
  4.  *@param int $c
  5.  *@return mix $cc
  6.  */

zamiast takiego komentarza wolę coś w ten deseń
  1. /**
  2.  * viewAction - podczas pobierania danych, ustawiamy autoryzację na false. Następnie
  3.  * w widoku zmieniamy $xx na $yyy aby nie zapętlić sktyptu
  4.  *
  5.  *@param int $c - id użytkownika (przechodzi wstępną walidację)
  6.  *@return mix $cc - zwracamy tablicę, obiekt lub int użytkownika w zależności od zmiennej $xx
  7.  */

6.Kiedyś korzystałem z autorskiego narzędzia, które tworzyło "spis treści" danej klasy (wszystkie metody, parametry, odwołania do innych zasobów itp.) ale po przejściu na Zenda już go nie potrzebowałem
skowron-line
1. Podziel całość na moduły
2. Pisz jeden moduł od początku do końca
3. Komentarze
3.1 Nazwy zmiennych, metod, klas takie które mówią dużo o tym co metoda robi to sprawi że w sytuacji kiedy nie będziesz miał komentarza to będziesz w stanie z nazwy (klasy|metody|zmiennej) wywnioskować co robi.
4. MVC
5. IDE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.