Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Własna funkcja a zmienna _POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arsen99
Witam

mam takie szybkie krótkie pytanko

dlaczego nie mogę stworzyć własnej funkcji która jako parametr weźmie zmienną _POST, dostaje wtedy Syntax error :

1.  
  2. function jakas_funkcja($_POST['imie']) {
  3.  
  4. }

Myślałem ze z tym nie ma problemu, jak można to obejść ?

Dzięki pozdrawiam
Szymciosek
Pokaż formularz.

Z formularza chyba nie za bardzo da się uruchomić funkcję. Możesz to załatwić za pomocą __construct, ale to już sięga do OOP. Wtedy robisz sobie metodę publiczną __construct, która uruchomi metodę i przekaże do niej potrzebne dane.
Adrian1207
Ale to nie uruchamia funkcji, to jest definicja funkcji, tu nie może być tablicy POST. Można tam wpisać dowolną zmienną, a później wywołując tę funkcję w argumencie podać $_POST.
arsen99
hej

formularz jest nieważny, chciałem tylko wiedzieć czy w funkcji mogą występować zmienne _POST czy tam _GET ale widocznie nie mogą, a szkoda, choć nie wiem czemu.
Gdyż jak zrobie zwykłe przypisanie :

$_POST['imie'] = $a

i potem w funkcji użyję zmiennej $a to jest ok:

1. function jakas_funkcja($a) {
  2.  
  3. }

co dla mnie jest z deka bezsensu, bo powinienem móc tam od razu jawnie użyć _POSTa
Adrian1207
Nie rozumiesz chyba idei funkcji. W jej deklaracji nie masz podawać już od razu argumentów na których ona ma działać. Robisz tylko szablon. Dlatego to się nazywa definicją funkcji. Dopiero później wywołujesz ją z argumentami. Wtedy możesz jej użyć na POSTach, GETach i czymkolwiek chcesz. Polecam jeszcze o tym poczytać.
arsen99
Witam

aha chyba rozumiem, myślałem że jeżeli potem wywołam funkcję z zmienną _POST a w definicji nie ma tej zmiennej to się nie zgodzi, ale zaraz popróbuje, dzieki za podpowiedz.
Adrian1207
Najpierw poczytaj, później pomyśl, później popróbuj. W takiej kolejności. wink.gif A od dziękowania masz taki pstryczek 'pomógł', to wystarczy.
markonix
W ciele funkcji możesz korzystać z POST.

1. function pokaz_strone() {
  2. $numer = $_POST['numer_strony'];
  3. // reszta kodu
  4. }

co nie oznacza, że jest to prawidłowe podejście, bo nie jest.

1. function pokaz_strone($numer) {
  2. // reszta kodu
  3. }
  4. pokaz_strone($_POST['numer_strony']);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.