Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w utworzeniu zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
_chris_
Witam wszystkich
Proszę o pomoc / naprowadzenie w utworzeniu zapytania znajdującego w mojej bazie danych połączenie autobusowe (jakby to nie nazwać) które przejeżdża przez 2 wybrane przystanki. Siedzę nad tym od rana i nie mogę wymyślić nic w pełni działającego.

Moja baza ma 3 tabele:
Przystanki - id | nazwa
Trasy - id | nazwa
Rozklad_jazdy - id_trasy | id_przystanku | kolejnosc (który to jest przystanek po kolei)

Użytkownik wybierze sobie dwa id_przystanku a ja chciałbym znaleźć wszystkie trasy które zawierają na swojej drodze te przystanki. Nic więcej z całą resztą sobie poradziłem.

Z góry dziękuje za pomoc / podpowiedzi
Sephirus
To powinno Ci zwrócić ID tras które mają oba przystanki

1. SELECT id_trasy, COUNT(DISTINCT id_przystanku) AS liczba_przystankow FROM Rozklad_jazdy WHERE id_przystanku IN ([przystanek1],[przystanek2]) GROUP BY id_trasy HAVING liczba_przystankow = 2
_chris_
Cytat(Sephirus @ 5.11.2012, 11:27:39 ) *
To powinno Ci zwrócić ID tras które mają oba przystanki

1. SELECT id_trasy, COUNT(DISTINCT id_przystanku) AS liczba_przystankow FROM Rozklad_jazdy WHERE id_przystanku IN ([przystanek1],[przystanek2]) GROUP BY id_trasy HAVING liczba_przystankow = 2

Wygląda na to że wszystko gra! Póki co dzięki wielkie!

Jednak jeszcze jedna mała prośba, aby to zapytanie pobierało tylko te trasy gdzie pole kolejność przystanku1 jest mniejsze niż pole kolejność przystanku2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.