Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]zapytanie i update
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Toskan
Witam mam problem zapewne jest to bardzo latwe:)
Moj problem polega na tym ze
  1. mysql_query("update tabelka set wartosc = ".$nowawartosc['parametr'].", jakis tam fragment dzialajacy where ".costam)
ignoruje zmiane wartosc
w bazie wyglada to tak
wartosc varchar(30) utf_general_ci
parametr varchar(30) utf_general_ci
dodam ze oba sa to takie krotkie teksty
hmm wartosc i parametr sa dobrze zdefiniowane sprawdzalem echo
zastanawia mnie od ponad godziny co zrobilem nie tak i nie moge do tego dojsc:)
Zielonkawy18
Podaj pełne zapytanie, które Ci nie działa, teraz ciężko stwierdzić jakiej wartości Ci nie update-uje.
Toskan
  1. mysql_query("update pokemon_pokemony_gracze set gatunek = ".$ewolucjaakt['nowygatunek']." where gracz_id = ".$uzytkownik['gracz']." and pesel = ".$uzytkownik['peselek1']);

hmm w bazie gatunek to np."pokemon1" a nowygatunek to np."pokemon2"

a te pelne ktore tam bylo jakis dzialajcy fragment to to samo tylko ma cos po przecinku usunalem to juz i zrobilem osobne, ktore tez nie dziala:)
abort
Dialog:
- Panie doktorze, jestem chory
- ale jakie masz objawy? Kaszel? Gorączka? Dreszcze?
- No przecież mówię: chory jestem

Na razie tyle się dowiedzieliśmy.

Rozbij to na:
  1. $q = "update pokemon_pokemony_gracze set gatunek = ".$ewolucjaakt['nowygatunek']." where gracz_id = ".$uzytkownik['gracz']." and pesel = ".$uzytkownik['peselek1'];
  2. echo $q;

i podaj, co ci się pojawiło. Bez tego to jest wróżenie z fusów, a dyskusja bezcelowa. A w ogóle to najlepiej podaj kod.

P.S.
oczywiście wcześniej masz mysql_connect, i on nie pluje błędem, prawda?
Toskan
calego kodu nie ma sensu dawac
Caly kod dziala, z wyjatkiem tego:)
poprostu pomija jakby tego nie bylo
mam np takie cos
  1. mysql_query("update pokemon_pokemony_gracze set gatunek = ".ewolucjaakt['nowygatunek'].", poziom = poziom + 1, exp = exp - expMax, expMax = expMax + ".$ewolucjaakt['expus']." where gracz_id = ".$uzytkownik['gracz']." and pesel = ".$uzytkownik['peselek1']);

tutaj reszta sie wykonuje z wyjatkiem zmiany gatunek:)

@przepraszam to wypluwa
"update pokemon_pokemony_gracze set gatunek = Ivysaur where gracz_id = 1 and pesel = 15Unknown column 'Ivysaur' in 'field list' " nie byl spelniony warunek zeby cos wypluwalo:/
d3ut3r
Po prostu przyjmij taką zasadę, że jak nie działa Ci zapytanie SQL to wyświetl je sobie razem z parametrami i wklej do PHPMyAdmin i zobacz co jest nie tak.

powinno być

1. UPDATE `pokemon_pokemony_gracze` SET `gatunek`='Ivysaur' WHERE `gracz_id`=1 AND `pesel`=15
Toskan
rozwiazalem problem wiedzialem ze to cos latwego ale bardzo mi w tym pomogles bo on szukal kolumny
kod powienien wygladac tak:)
  1. $q = "update pokemon_pokemony_gracze set gatunek = '".$ewolucjaakt['nowygatunek']."' where gracz_id = ".$uzytkownik['gracz']." and pesel = ".$uzytkownik['peselek1'];
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.