Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] Wyświetlanie tylko powtarzających się rekordów z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gegos
Witam
Chciałbym prosić o pomoc. Nie wiem jak napisać zapytanie do bazy danych aby wyświetliły mi się powtarzające się rekordy (np. mam tabele z użytkownikami i chciałbym aby wyświetliły mi się nicki osób które mają te samo IP pomijając użytkowników których IP jest unikalne w bazie). Prawdopodobnie będzie to coś związane z funkcją GROUP BY (ale nie jestem pewien). Z góry dzięki za odpowiedzi.
kefirek
group by i having

1. SELECT * FROM tabela GROUP BY ip HAVING COUNT(ip) > 1
gegos
Dzięki, a dałoby radę żeby wyświetlało mi również ten drugi rekord z tym samym IP?
Ponieważ w tej chwilii wyświetla nick usera którego IP się powtarza, jednak nie wyświetla nick drugiego usera który ma to samo IP.
kefirek
  1. SELECT *, GROUP_CONCAT(CAST(user_name AS CHAR)) AS user_name FROM tabela GROUP BY ip HAVING COUNT(ip) > 1
gegos
Niestety efekt jest ten sam co przy poprzednim zapytaniu :/
mmmmmmm
SELECT * FROM tabela WHERE ip IN (SELECT ip FROM tabela GROUP BY ip HAVING COUNT(ip) > 1)
gegos
  1. <?php
  2. include $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/db.php';
  3.  
  4. $multi = mysql_query("SELECT *, GROUP_CONCAT(CAST(login AS CHAR)) AS login FROM users GROUP BY lastip HAVING COUNT(lastip) > 1");
  5.  
  6. echo "<p>";
  7. echo '<table border="3"><tr>';
  8. echo '<td width="100"><center><strong>login</strong></center></td>';
  9. echo '<td width="60"><center><strong>ip</strong></td></center>';
  10. echo "</tr>";
  11.  
  12. while ( $row = mysql_fetch_row($multi) ) {
  13. echo "</tr>";
  14. echo '<td width="100"><center>'. $row[1] . '</center></td>';
  15. echo '<td width="60"><center>' . $row[10] . '</center></td>';
  16. echo "</tr>";
  17. }
  18. echo "</table>";
  19. ?>

//Edit

Zapytanie mmmmmmm działa jak należy.
Dzięki wszystkim za pomoc! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.