usb2.0
12.11.2012, 17:52:44
Siemanko,
otóż od jakiegoś już czasu działam w Symfony 2 no i ogarnąłem wszystko co ogarnąć powinienem jeśli chodzi o podstawy, potem zacząłem bundle
ogarnąłem:
- FOSUserBundle
- SonataAdmin
- Knp różne ( np Paginator, Menu )
- StofDoctrineExtensions ( slugi i resta)
no i z czym jeszcze warto się zapoznać? oczywiście nie mówie że wypisane znam w stopniu, że bez dokumentacji wszystko zrobię.
Czekam na propozycje i dziękuje : )
Szymciosek
12.11.2012, 17:53:56
To raczej zależy od projektu nad którym pracujesz, każdy może wymagać czegoś innego.
usb2.0
12.11.2012, 17:57:04
No obecnie nie pracuje nad żadnym i chciałem się po prostu podszkolić.
ShadowD
12.11.2012, 18:27:34
Wymyśl sobie cel jakiś, najlepiej taki jaki przyda Ci się w przyszłości. ;-)
Jak chcesz to możesz sklep napisać i mi podesłać bo zlecenie mam, a siły na pisanie sklepu nie. ;P
d3ut3r
12.11.2012, 18:33:07
Myślę, że znacznie bardziej się "podszkolisz" jak zaczniesz pisać własne bundle

wiem że większość najpotrzebniejszych rzeczy już ktoś napisał, ale nie zaszkodzi wiedzieć jak poradzić sobie bez FOSUserBundle lub innych.
Jeżeli chodzi o nazwy Bundli to nie pomogę, na swojej liście mam jeszcze sprawdzenie jak wygląda integracja symfony2 z twitter bootstrap, Szukam też jakiegoś w miarę przyjemnego rozwiązania typu:
http://datatables.net/ możesz się też zainteresować wykresami, edytorami wysiwyg te elementy często się powtarzają w aplikacjach.
Jednak na początku zawsze trafi się projekt który wymaga czegoś nowego
AxZx
12.11.2012, 18:55:01
polecam zapoznać się z elastica search (FOQElasticaBundle).
ogólnie sama wyszukiwarka jest fajna, a ten bundle pomaga w jej używaniu.
może się przydać w większych projektach.
spróbuj jeszcze z FOSFacebookBundle (albo ogólniej HWIOAuthBundle) i może coś do obrazków np. LiipImagineBundle.
thek
12.11.2012, 22:01:19
Powiem tak... Pracuję akurat przy projekcie gdzie datatables są generowane i jest to jeden z najbardziej zakręconych komponentów. Nie da się tego w pełni zautomatyzować by było to sensownie rozwiązane ponieważ same datatables, choć wydają się fajne, to już słabo się dają integrować. Za dużo danych krąży między klientem a serwerem, a jeśli do tego dochodzi jeszcze konieczność zapamiętywania stanu datatables to robi się tragedia. W chwili gdy masz w serwisie mnóstwo datatables do zapamiętania... serwer nie wyrabia :) Nie dlatego że obciąża procka czy pamięć, ale z powodu limitu cookiesów jakie serwer może przesyłać. Po prostu przekroczysz limit serwera. Ogólnie koncepcja stworzenia takiego bundla nie jest trudna: definiujesz kolumnę z jej właściwościami jako klasę i potem już tylko zabawa w składanie tabeli z pokonfigurowanych kolumn. Brzmi prosto, ale pełna automatyzacja tego jest nierealna. Skończysz i tak z definiowaniem tego i zapisywaniem w jakiś sposób: baza, xml, yml czy co tam Ci przyjdzie do głowy. A gdy do całości jeszcze dorzucisz próbę oprogramowania pluginów lub własnych kontrolek to masz po prostu coding-horror ;)
Z takich innych drobiazgów to mogę Ci podrzucić pomysł na własny bundle, z którego na pewno skorzystasz, a nie widziałem by ktokolwiek rozwiązał to sensownie: StepForm -> formularz z podziałem na kroki. Wszystkie rozwiązania jakie widziałem mają problem z obsługą czegoś więcej niż prościuteńkie inputy. W chwili gdy zaczynają się schody, a w formularze wkradają się kontrolki oparte o kolekcje to krzyżyk na drogę, ponieważ oparcie formularza o pełną symfonową walidację staje się wtedy trudne nawet i bez kroków. Kolekcje bowiem w formularzach to po prostu wrzód na tyłku tego frameworka. Kto widział jak w Cookbooku sugerują obsługę dodawania nowego elementu (pregi połączone z generowanym w atrybucie data "wymienialnym" elementem, okraszone JSem) ten zrozumie czemu sensowna obsługa symfonowych kolekcji woła o jakieś inne rozwiązanie.
d3ut3r
12.11.2012, 22:15:15
Co do datatables mam podobne odczucia jeżeli chodzi o ilość przesyłanych danych, chociaż póki co nigdy nie używałem ich w zbyt dużej ilości, być może istnieje jakaś sensowniejsza alternatywa o podobnej funkcjonalności ? jakoś specjalnie nie szukałem (z tego co pamiętam jest też jqGrid z darmowych rozwiązań).
IceManSpy
13.11.2012, 10:26:58
A na czym polega intergacja Twitter Bootstrap z Symfony 2? Przecież to kilka plików JS i CSS.
d3ut3r
13.11.2012, 11:03:39
Mnie bardziej interesuje wykorzystanie assetic do automatycznej interpretacji plików less w wolnej chwili zobaczę jak to działa. Znalazłem nawet prosto opisaną procedurę:
http://www.screenfony.com/blog/howto-symfo...ap-assetic-less
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.