Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprzednik i następnik rekordu - jak znaleźć?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
115750
Mam bazę kilkuset osób.
Przeglądając dane jednej osoby (dany rekord) chciałbym mieć możliwość przejśca do jego poprzednika jak i następnika.

W google znalazłem kilka przykładów, jak to zrobić, jednak wszystkie te przykłady zakładały sortowanie po id.
W moim przypadku mam sortowanie po nazwisku i imieniu.

Dla przykładu mamy tabelę:
1 | Ab | C
2 | Da | M
3 | C | X
4 | S | Z
5 | B | K

Po posortowaniu wg nazwiska będzie wyglądała tak:
1 | Ab | C
5 | B | K
3 | C | X
2 | Da | M
4 | S | Z

Zakładając, że moim bieżącym rekordem jest ten o id=3, jak znaleźć id poprzednika i następnika?

Może zamiast w sql lepiej to zrobić z poziomu PHP?
nospor
http://nospor.pl/mysql-faq.html#faq-4
115750
Cytat(nospor @ 14.11.2012, 12:49:09 ) *

Coś nie bardzo mi ten przykłada działa. Zamiast 2 wartości (prev i next) otrzymuję 3 kolumny i ponad tysiąc rekordów sad.gif
nospor
Napiszę tak jak ty:
A mi działa. Zwraca to co trzeba.

Czy zadowala cię taka odpowiedź? Zapewne nie.

Napiszę teraz jak normalny człowiek:
To pokaż może swoje zapytanie po zrobieniu tego jak miałem w poradadniku, to zobaczymy co sknociłeś.

Prawda że lepiej? Prawda smile.gif Na przyszłość oprócz "nie działa" pokaż też od razu kod, jaki masz po zmianach, bo wróżek nie ma.

ps: no ale pobawmy się we wróżki.
Skoro zwraca ci 3 kolumny zamiast dwóch to stanąłeś na drugim zapytaniu. Zauważ, że mój kod ma 3 zapytania a ty dane masz odebrać właśnie z tego trzeciego zapytania smile.gif
115750
Cytat(nospor @ 14.11.2012, 13:12:33 ) *
Napiszę teraz jak normalny człowiek:
To pokaż może swoje zapytanie po zrobieniu tego jak miałem w poradadniku, to zobaczymy co sknociłeś.

ps: no ale pobawmy się we wróżki.
Skoro zwraca ci 3 kolumny zamiast dwóch to stanąłeś na drugim zapytaniu. Zauważ, że mój kod ma 3 zapytania a ty dane masz odebrać właśnie z tego trzeciego zapytania smile.gif

Dziękuję, że mimo wszystko napisałeś jak normalny człowiek smile.gif
Moje zapytanie po przeróbce wygląda tak:
  1. SET @nr = 0, @id=5, @idprev = 0,@idprevfound=0, @idnext=0,@idnextfound=0;
  2. SELECT @nr:=@nr+1,
  3. IF(id<>@id AND NOT @idprevfound, @idprev := id,IF(@idprevfound,NULL,@idprevfound:=1)),
  4. IF(id=@id, @idnextfound := 1,IF(@idnextfound AND NOT @idnext,@idnext := id, NULL)) FROM osoby ORDER BY nazwisko;
  5. SELECT @idprev prev, @idnext next;

Rzeczywiście są tylko 2 zapytania ale nie za bardzo wiem, skąd to 3-cie zapytanie miałem wziąć.

W międzyczasie próbowałem obejść ten problem za pomocą widoków i tabel tymczasowych jako pośrednika.
Wtedy do takiego widoku/tabeli można by użyć tych sposobów, które nie uwzględniają sortowania. Później przetestuję to rozwiązania do końca.
nospor
Nie,
SET - pierwsze zapytanie
SELECT - drugie zapytanie
SELECT - trzecie zapytanie
smile.gif Czyli są wszystkie 3 zapytania. Każde z nich masz oddzielnie wykonać przez mysql_query() a dane masz odebrać tylko z ostatniego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.