Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Zwrotne oddziaływanie w kaskadowości CSS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
divx_divine
Witam. Mam pewien oto przypadek:

1. <div id="header">
  2. <div id="nav">
  3. <ul>
  4. <li>punkt 1</li>
  5. <li>punkt 1</li>
  6. <li>punkt 3</li>
  7. </ul>
  8. </div>
  9. </div>

Chcę, aby po najechaniu na 1 punkt w liście zmieniła się wysokość headera, ale nie mam pojęcia jak oddziałowywać zwrotnie w kaskadowości CSS. Proszę o pomoc.
Sephirus
Obawiam się, że to działa w jedną stronę - i nie jest to kaskadowość a bardziej dziedziczenie - kaskadowość w CSS oznacza coś innego. Jedyne IMHO rozwiązanie to JS, dla ułatwienia proponuję jQuery:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('#nav li:first').mouseover(function () {$('#header').css('height','100px');});
  2. $('#nav li:first').mouseout(function () {$('#header').css('height','50px');});

Czy jakoś tak wink.gif

EDIT: błąd
kamil4u
W CSS też się da, ale... tylko w CSS4, czyli w skrócie na dzień dzisiejszy się nie da. Ale warto wiedzieć, ze gdy przyjdzie Ci to zrobić za kilka lat coś takiego już będzie.

Do poczytania: http://dev.w3.org/csswg/selectors4/
gr56
Cytat(kamil4u @ 19.11.2012, 17:57:00 ) *
W CSS też się da, ale... tylko w CSS4, czyli w skrócie na dzień dzisiejszy się nie da. Ale warto wiedzieć, ze gdy przyjdzie Ci to zrobić za kilka lat coś takiego już będzie.

Do poczytania: http://dev.w3.org/csswg/selectors4/

Nie ma i nie będzie czegoś takiego jak CSS4. Wszystko po CSS 2.1 nazywa się CSS3.
kamil4u
Cytat
Nie ma i nie będzie czegoś takiego jak CSS4. Wszystko po CSS 2.1 nazywa się CSS3.

Niby dlaczego ma nie być? Skąd te informacje? Logiczne jest, że numeracja idzie w górę i po pewnym czasie raczej na pewno zobaczymy CSS4. Poza tym to akademicka dyskusja.
gr56
Cytat(kamil4u @ 19.11.2012, 22:16:16 ) *
Niby dlaczego ma nie być? Skąd te informacje? Logiczne jest, że numeracja idzie w górę i po pewnym czasie raczej na pewno zobaczymy CSS4. Poza tym to akademicka dyskusja.

http://www.xanthir.com/b4Ko0
W skrócie: każdy moduł css ma osobną numeracje wersji i nie będzie zmiany wersji całego css.
divx_divine
Cytat(Sephirus @ 19.11.2012, 16:33:55 ) *
Obawiam się, że to działa w jedną stronę - i nie jest to kaskadowość a bardziej dziedziczenie - kaskadowość w CSS oznacza coś innego. Jedyne IMHO rozwiązanie to JS, dla ułatwienia proponuję jQuery:

1. $('#nav li:first').mouseover(function () {$('#header').css('height','100px');});
  2. $('#nav li:first').mouseout(function () {$('#header').css('height','50px');});

Czy jakoś tak wink.gif

EDIT: błąd

W takim razie jak umieścić ten kod i czy mógłby ktoś wyjaśnić jak on dokładnie działa.

@edit
Okej, wszystko już zrozumiałem. Mam teraz tylko problem by oddziaływać wyłącznie na te li, które pod sobą mają jeszcze ul.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.