Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabelka z datami
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
Gryphonheart
Witam serdecznie
Tworzę właśnie stronę dla kina. Potrzebuję skryptu (PHP lub JavaScript), który stworzy tabelkę z datami oraz godzinami wyświetlanych filmów. Fajnie by było, gdybym mógł raz na załóżmy miesiąc wypełnić tabelkę, którą skrypt w zależności od daty by zmieniał - tak żeby aktualny dzień był pierwszy w tabelce. Z góry dziękuję za pomoc :-)
nospor
No dobra, a co już masz? Co sam zrobiłeś? Bo jeśli oczekujesz gotowca, to nie ten dział smile.gif
Gryphonheart
Uh, przepraszam jestem tu nowy tongue.gif
Nie mam nic jeszcze, niestety. Najfajniejszy by był gotowiec... W PHP znam same podstawy (nie moja dziedzina informatyki - niestety), a większość wyleciała mi z głowy w ciągu ostatnich lat.
Da się tu samodzielnie przenieść swój topic w inne miejsce? Z tego co widzę - niestety nie.
nospor
Cytat
Da się tu samodzielnie przenieść swój topic w inne miejsce? Z tego co widzę - niestety nie.
No problem, od tego mamy moderatorów by przenosili wink.gif

ps: a tak z czystej ciekawości to ty za pieniądzę tę stronę kina robisz?
Gryphonheart
Robię ją z życzliwości ;-) pracuję w tym kinie - zajmuję się serwerem (SONY SRX-320) - istnieje ono od dobrych 20 lat i nie posiada nadal własnej strony, więc postanowiłem pomóc.
Ah... i dziękuję za przeniesienie tematu.
nospor
A to się chwali smile.gif
Gryphonheart
A dziękuję wink.gif
Właśnie wychodzę do pracy, więc zaglądnę tu jak już dotrę na miejsce biggrin.gif
nospor
Wracając do tematu.
Chcąc wyświetlać tabelkę z datami, wpierw wypadałoby te dane gdzieś zapisywać.
Czy masz już chociaż zrobioną tabelę w bazie z repertuarem kina? No bo skądś te dane trzeba brać smile.gif
Gryphonheart
Może opiszę jak to wygląda :-)
Otóż wykupiliśmy usługę na home.pl
Wystarczy stworzyć szablonowo stronę a baza MySQL powstaje automatycznie - dostęp do niej mogę z tego co wiem uzyskać poprzez np. FileZilla (jeśli jest lepszy sposób, to będę wdzięczny za informację). Teraz pozostaje kwestia tego, jak to zautomatyzować oraz sprawić by wyglądało jak należy. :-) Do samej bazy nie dodawałem jeszcze nic.
nospor
Czyli na dobrą sprawę nie masz nic... smile.gif

FileZilla do bazy? Raczej PHPMyAdmin. No ale skoro masz to w home.pl to w swoim profilu u nich powinienieś mieć linka do bazy (który notabene będzie wskazywał na PHPMyAdmin)
Gryphonheart
PHPMyAdmin jest domyślnie - przez przeglądarkę. Jednak nie mogę się zalogować po podaniu loginu i hasła (chociaż podaje prawidłowe). To co mam aktualnie to wrzucony szablon i chwilowo całkowity brak treści. ;-p
nospor
Cytat
PHPMyAdmin jest domyślnie - przez przeglądarkę.
No, i tak ma być

Cytat
Jednak nie mogę się zalogować po podaniu loginu i hasła (chociaż podaje prawidłowe)
No ale jakie ty dane podajesz? Bo chyba nie te na konto home.pl? Do bazy podaje się zupełnie inne hasła - te które określasz przy zakładaniu bazy. (chyba wink.gif )
Gryphonheart
Owszem, tylko że ja podaje właśnie hasło, które utworzyłem do tej automatycznie tworzonej bazy MySQL :-P właśnie w tej chwili próbuję to rozkminić... dziwnie to działa :/

Ok... w konfiguracji danych SQL zmieniłem hasło na takie samo jak było poprzednio i teraz już działa jak należy...

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.