Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Optymalizacja: trzy tabele czy jedna z wiekszą ilością pól
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
indexx
Witam

Mam pytanie co sądzicie na temat rozwiązania dotyczącego przetrzymywania artykułów w bazie danych a mianowicie:
Obecnie mam trzy tabele
-artykuły
-artykuły_archiwalne
-artykuły_prywatne

i w każdej powiązanej tabeli np kategorie, liczniki, itp mam dodatkowe pole o nazwie: tabela i tam umieszczoną nazwę tabeli.
Myślę, że rozwiązanie dobre bo mogę odciążać tabelę główną usuwając część rekordów do tabeli archiwalne ale niestety dochodzą wszędzie warunki dla tabel powiązanych :
... WHERE id_artykulu = '' AND tabela = 'artykuły_archiwalne' itp

Pytanie czy nie lepiej było by wykonać to w ten sposó, że dodać w tabeli artykuły pole typ o możliwościach:
widoczne
archiwum
prywatny

a z pozostałych tabel całkowicie pozbyć się pola tabela i warunku tabela = 'nazwa tabeli' z zapytań sql?
Być może ktoś miał podobny problem, dlatego proszę o poradę.

Pozdrawiam
phpion
Zdecydowanie lepiej zastosować kolumnę-flagę przechowującą status/rodzaj artykułu.
CuteOne
Drugie rozwiązanie wydaje się sensowniejsze, jeżeli ilość artykułów nie jest kosmiczna smile.gif Tylko zamiast pól tekstowych radziłbym używać pola typu tinyint
1-widoczne
2-archiwum
3-prywatny
indexx
Ok, dzięki za odpowiedź.
A co sądzicie o zastosowaniu pola typu enum np:
  1. `typ` enum('normalny','archiwum','prywatny') NOT NULL DEFAULT 'normalny',

Ze skryptu będą również korzystać inne osoby i zależy mi na maksymalnej czytelności z jak najmniejszą ilością dodatkowych objaśnień, oczywiście przy zachowaniu dobrej wydajności smile.gif
Crozin
@indexx: @CuteOne: O ile to tylko możliwe nigdy nie powinno korzystać się z jakiś magicznych liczb w kodzie/programie, dlatego też użycie ENUM-a jest tu jak najbardziej na miejscu.
d3ut3r
Trochę dziwny podział, czy artykuł w archiwum nie może być normalny lub prywatny ?

Wszystko zależy od założeń, ale myślę że łączenie oznaczenia dostępu do artykułu i tego czy artykuł jest aktualny czy archiwalny jest złym pomysłem smile.gif
indexx
Założenie jest właśnie takie, że nie może, jedyny podział to taki jak opisałem i nie ma tutaj możliwości artykuły prywatnego w archiwum itp

Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowy to, że być może będę miał dodatkowy podział na aktywny i oczekujący w dziale normalne i nie wiem czy nie lepszym wyjściem było by utworzenie:
- normalny_aktywny
- normalny_oczekujacy
Jednak w takim wypadku dochodzą dodatkowe zapytania łaczone typu
WHERE typ = 'normalny_aktywny' AND typ = 'normalny_oczekujacy' gdybym chciał wyszukać czy wyświetlać wszystkie itp.
Teraz rozwiązał bym to dodatkową kolumną aktywny => tinyint 0 lub 1 ponieważ mam zdacydowanie więcej zapytań w których wystarczy jeden warunek
  1. WHERE typ = 'normalny'

zamiast
  1. WHERE typ = 'normalny_aktywny' AND typ = 'normalny_oczekujacy'

Chyba zaczynam za dużo kombinować smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.