Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Layout do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
wapmaster
Witam,

Robie nowa wersje starej stronki, a ze nie mam zmyslu plastycznego, zwracm sie do Was z prosba o ocene i rade. Strona nie ma jeszcze wrzuconej tresci (poza ta podstrona, na ktora prowadzi link) wiec na razie prosze o uwagi nt kolorystyki, ukladu itp. Wyslililem sie i zrobilem w xHTMLu Strict ohmy.gif)

Link: http://www.netlook.pl/~wapek/wimed/index.php?s=1
chfast
No no... wymaga wielu zmian.
1. Logo troche mniejsze (bo jest nieciekawe) i musisz wygłądzić krawędzie.
2. W ogóle trzeba powygłądzać wszystkie te kańciaste krawędzie!!
3. Napis pod logiem większy.
4. Nagłowek jest niespójny, autostrada fajna, ale ten drogowskaz - za bardzo widać ze jest dorysowany. Możesz tam też wrzucić to zdjęcie firmy, zrobić jakiś foromonarz. A przede wszystkim ta autostrada nie może wyglądać jak banner, spóbuj np. jedna krawędź zrobić skośną, żeby zdjęcie w tym miejscu przechodziło w tło.
5. Menu: znaczki kiepsko się prezentują, wybierz sobie jakiś znak nakazu, obrób go w jakimś programie graficznym (może go troche obrócić perspektywicznie, dodać cień itp) i do każdej pozycji dodaj ten sam znaczek. Różne znaczki sugerują użytkownikowi, że są podpowiedzią funkcji (patrz menu u góry tej strony: pomoc, ...). A już napewno nie używaj znaku zakazu, który kojarzy się z brakiem dostępu.
6. Znaki po prawej stronie mogą zostać, ale zmniejsz je troche i dodaj przezroczystość. Jako ozdoba nie może dominować.
7. Pozbieraj do kupy wszystkie bloki. Dodaj obramowanie dla całej strony i dla każdego z osobna, co nada im troche wyrazistości.
8. Całość jest strasznie blada. Daj mocniejsze kolory, więcej szaleństwa!
9. Niebieska czcionka po lewej do niczego. Może zostać niebieski, ale nie w takiej standardowej formie IE.
10. Te certyfikaty W3C i opis troche zmniejsz. One nie są po to, żeby się chwalić. Przy tak małej ilości treści na stronie stają się jednym z głównych elementów.
11. Jeśli zajmujesz się też treścia strony do tekst na pierwszej stronie wymaga przeredagowania. Dalej nie wchodziłem.

Używasz jakiś programów graficznych?
Długa droga, ale przy odrobinie chęci i zapały wszystko jest możliwe. Nie zrażaj się krytyką.
Powodzenia..
Vertical
Jak dla mnie, to logo jest OK. Wygładzenie krawędzi by się rzeczywiście przydało... Te znaki w prawym górnym rogu- trochę więcej pikseli i byłoby OK. Te odblaski online- po pierwsze, staraj się raczej nie używać flasha, chyba, że naprawdę czujesz potrzebę smile.gif A poza tym, to co ma znaczyć to okienko pod obrazkiem? Oknem powinna być cała strona, a nie wybrany fragment. I jeszcze jeden rażący błąd: "Nie masz" pisze się oddzielnie...
wapmaster
Nie jestem autorem strony odblaski online. Tylko o layout pod podanym adresem mi chodzilo, big thx za uwagi biggrin.gif
Chewolf
laugh.gif
Cytat
This page is not Valid XHTML 1.1!

14 Września 2004
...
wapmaster
To tylko takie zludzenie optyczne ;P
Zmieniam cos ciagle i czasem tak jest...
Juz ok, co mozna sprawdzic tutaj: http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...med%2Findex.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.