wapmaster
11.09.2004, 22:37:42
Witam,
Robie nowa wersje starej stronki, a ze nie mam zmyslu plastycznego, zwracm sie do Was z prosba o ocene i rade. Strona nie ma jeszcze wrzuconej tresci (poza ta podstrona, na ktora prowadzi link) wiec na razie prosze o uwagi nt kolorystyki, ukladu itp. Wyslililem sie i zrobilem w xHTMLu Strict

)
Link:
http://www.netlook.pl/~wapek/wimed/index.php?s=1
chfast
11.09.2004, 23:56:53
No no... wymaga wielu zmian.
1. Logo troche mniejsze (bo jest nieciekawe) i musisz wygłądzić krawędzie.
2. W ogóle trzeba powygłądzać wszystkie te kańciaste krawędzie!!
3. Napis pod logiem większy.
4. Nagłowek jest niespójny, autostrada fajna, ale ten drogowskaz - za bardzo widać ze jest dorysowany. Możesz tam też wrzucić to zdjęcie firmy, zrobić jakiś foromonarz. A przede wszystkim ta autostrada nie może wyglądać jak banner, spóbuj np. jedna krawędź zrobić skośną, żeby zdjęcie w tym miejscu przechodziło w tło.
5. Menu: znaczki kiepsko się prezentują, wybierz sobie jakiś znak nakazu, obrób go w jakimś programie graficznym (może go troche obrócić perspektywicznie, dodać cień itp) i do każdej pozycji dodaj ten sam znaczek. Różne znaczki sugerują użytkownikowi, że są podpowiedzią funkcji (patrz menu u góry tej strony: pomoc, ...). A już napewno nie używaj znaku zakazu, który kojarzy się z brakiem dostępu.
6. Znaki po prawej stronie mogą zostać, ale zmniejsz je troche i dodaj przezroczystość. Jako ozdoba nie może dominować.
7. Pozbieraj do kupy wszystkie bloki. Dodaj obramowanie dla całej strony i dla każdego z osobna, co nada im troche wyrazistości.
8. Całość jest strasznie blada. Daj mocniejsze kolory, więcej szaleństwa!
9. Niebieska czcionka po lewej do niczego. Może zostać niebieski, ale nie w takiej standardowej formie IE.
10. Te certyfikaty W3C i opis troche zmniejsz. One nie są po to, żeby się chwalić. Przy tak małej ilości treści na stronie stają się jednym z głównych elementów.
11. Jeśli zajmujesz się też treścia strony do tekst na pierwszej stronie wymaga przeredagowania. Dalej nie wchodziłem.
Używasz jakiś programów graficznych?
Długa droga, ale przy odrobinie chęci i zapały wszystko jest możliwe. Nie zrażaj się krytyką.
Powodzenia..
Vertical
14.09.2004, 09:34:38
Jak dla mnie, to logo jest OK. Wygładzenie krawędzi by się rzeczywiście przydało... Te znaki w prawym górnym rogu- trochę więcej pikseli i byłoby OK. Te odblaski online- po pierwsze, staraj się raczej nie używać flasha, chyba, że naprawdę czujesz potrzebę

A poza tym, to co ma znaczyć to okienko pod obrazkiem? Oknem powinna być cała strona, a nie wybrany fragment. I jeszcze jeden rażący błąd: "Nie masz" pisze się oddzielnie...
wapmaster
14.09.2004, 11:59:58
Nie jestem autorem strony odblaski online. Tylko o layout pod podanym adresem mi chodzilo, big thx za uwagi
Chewolf
14.09.2004, 17:41:04
Cytat
This page is not Valid XHTML 1.1!
14 Września 2004
...
wapmaster
14.09.2004, 19:07:12
To tylko takie zludzenie optyczne ;P
Zmieniam cos ciagle i czasem tak jest...
Juz ok, co mozna sprawdzic tutaj:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...med%2Findex.php