wydaje się, że prosta sprawa ale utknąłem w jednym miejscu kodu i jakoś nie mogę tego przeskoczyć... Mam prostą stronkę, powiedzmy coś takiego:
I mam w szablonie graficznym w tło dodać takie dosyć duże zdjęcie, stałe wobec div-a "page". A więc prosta sprawa:
body{ margin : 0; padding : 0; background : url('images/layout.jpg') top center no-repeat fixed;}
Otrzymujemy efekt taki, że jeżeli jest więcej treści w div-ie "page" to jest on przewijalny w dół, ale tło jest statyczne, tzn tyle ile zmieściło się zdjęcia od góry ekranu.
Problem w tym, że zdjęcie w tle ma jakiś przekaz ale nie mieści się na ekranie w całości. Tyle ile od góry mamy miejsca tyle go widać... Chciałbym uzyskac efekt taki, że tło jest stałe tak jak teraz ale jeśli uzytkownik przewija stronę w dół, to w momencie gdy zaczyna dochodzi do stopki tło także zaczyna się przesuwać w górę... Widzę to oczami wyobraźni ale jakoś nie mogę tego zakodować... A może to jest niemożliwe technicznie...? Nie wiem czy dobrze to opisałem więc jak coś jest niejasne to proszę pytać. Jeśli macie jakieś pomysły to proszę o podpowiedź.
PS. Celem testów można podłożyć pod plik tła w powyższym kodzie jakiekolwiek zdjęcie z aparatu o wysokości np. 1500px, a do znacznika "middle" dopisać jakąś wysokość typu 3000px, etc.