Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][htaccess] Problem ze stronami błędu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrex41
Witam,

Dziś mam chyba nietypowy problem, bo przekopałem połowę internetu i odpowiedzi nie znalazłem. Otóż:

Mam plik .htaccess z dyrektywą dla stron błędów:

Kod
ErrorDocument 400 /error.php?e=400

ErrorDocument 403 /error.php?e=403

ErrorDocument 404 /error.php?e=404

ErrorDocument 500 /error.php?e=500

Niestety, przy takim wpisie nie ma moich stron błędów. Jak zrobiłem strony statyczne (html) efekt był taki sam. Natomiast jak usunąłem te "backslashe" to w efekcie po otwarciu błędnej strony wyświetlał się jedynie napis:

Kod
error.php?e=404

Jeśli ktoś miałby pomysł czemu tak się dzieje, to będę wdzięczny smile.gif
Dodam jeszcze, że inne dyrektywy działają poprawnie (zamiana linków - rewrite itp).
Fuertigo.pl
Wszystko, co wpisujesz za kodem błędu to to, co ma się wyświetlić. Jeżeli nie jest to adres, to wyświetla się to jako tekst. Dlatego też, jeżeli wpiszesz tak:

Kod
ErrorDocument 404 "<body bgcolor=#ffffff><h1>Wystąpił błąd 404</h1></body>"

to wyświetli Ci się napis "Wystąpił błąd 404".

Aby rozwiązać swój problem musisz wpisać adres, czyli

Kod
ErrorDocument 404 http://www.twojadomena.pl/error.php?e=404

Dokładnie tak samo w pozostałych przypadkach, na pewno zadziała wink.gif
piotrex41
No właśnie już sam to zauważyłem, ale nie chciałem tego rozwiązania wprowadzać, bo jak bym przenosił stronę, albo użył tego miniCMSa gdzieś indziej, to trzeba będzie modyfikować .htaccess No ale trudno tak zrobiłem smile.gif

Przy okazji mam jeszcze inne pytanie. Jak w .htaccess można zrobić, że link był automatycznie uzupełniany? Mianowicie: mam regułkę, że index.html wyświetli się po wpisaniu www.strona.pl/o-firmie ale jak wpiszę samo www.strona.pl to też wyświetla się strona o-firmie. Chciałbym, żeby to o-firmie było automatycznie dopisywane jeśli w linku nie ma nic innego. Można to jakoś prosto wykonać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.