Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Subskrybcja - powiadamianie o nowych postach.
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
msorion
Pewnie nie ma takiego mod'a do phpbb, bo juz kiedys szukalem. Ale i na forum.php.pl przydalaby sie taka subskrybcja jak np. na allegro, zeby codziennie przychodzily maile z informacja jakie pojawily sie nowe tematy na forum.
Dlaczego? Ano dlatego, ze niezawsze jest czas, zeby regularnie przegladac forum i wted moga umknac uwadze calkiem ciekawe watki. Gdyby userzy dostawali codziennie info o nowych tematach z pewnoscia zwiekszyloby to frekfencje na forum, a napewno nie obciazyloby zanadto serwera ani lacza...

zostawiam do przemyslenia
kubatron
Ja ten pomysł proponowałem w wesji phpBB lecz nie przeszedł więc wątpie zeby ten przeszedł smile.gif
Slump
Nie trzeba modyfikacji.
Nie dlugo serwis na ib 2.0 przejdzie.
A tam jest to opcja standardowa, a nawet dalej idaca, niz to w temacie napisane smile.gif
seaquest
Uważam pomysł za bezsensowny.
Po co dodatkowo obciążać serwer, kiedy specjalnie dla was przygotowaliśmy "forum w wersji XML" czyli 10 najnowszych tematów na forum. Można to bez problemu ściągać za pomocą dowolnego programu obsługującego RSS.
A poza tym jak ty to sobie wyobrażasz, że skrypt będzie zbierał wątki z ostatnich 24 godzin i wysyłał maila do 6500 użytkowników? A może jeszcze lepiej... chciałbyś otrzymywać e-mail o każdym nowozałożonym temacie? Chciałbyś otrzymywać taki spam ? Bo ja chyba nie... Wolę czytać RSS, ktory od razu mam poukładany, zostawiam sobie nagłówki które mnie interesują, a te które nie, od razu usuwam, mam też spis nagłówków już przeczytanych, ważnych, mniej ważnych, nowych itd. Wszystko ładnie posegregowane i posortowane a w sytuacji, kiedy wysyłalibyśmy po 30 maili dziennie * 6500 użytkowników to to jest prawie 200 000 maili dziennie (pomnóż sobie to jeszcze razy 365 dni w roku) A może wysyłać 1 maila dziennie do każdego? No cóż, sporo mniej, ale ja bym się pogubił w tych tematach...

WYKORZYSTUJCIE RSS on jest na prawdę dla WAS!!!
msorion
seaquest, allegro ma z pewnoscia wiecej uzytkownikow i nie narzeka smile.gif
ja chcialbym dostawac z lista nowozalozonych (z subskrybowanych dzialow) tematow raz dziennie, i mysle ze takich chetnych znalazloby sie duzo wiecej
a co do obciazenia serwera, to wydaje mi sie ze jeden mail o objetosci kilku kilkobajtow, znacznie mniej obciazy Wasz serwer nic codzienne otwieranie strony, glownej, potem kazdego dzialu po kolei... zrob sobie symulacje transferu
co do RSS, nie mialem jeszcze okazji sie z tym zapoznac bo po prostu nie mam czasu, a poczte sprawdzam kilka razy dziennie

<edit>
aha co do tych 6500 userow, ciekawe ilu z nich wykorzystuje ten caly RSS, nie wszsycy tez beda chcieli mailing
</edit>
mpps
korzystam z rss-a od dłuższego czasu i tu się zgadzam z seaquest'em - dla mnie wystarczy w zupełności.
dziennie ok. 10-20 nowych postów + maile z info, że jest odpowiedź na twojego posta to chyba wystarczająca ilość materiału do przestudiowania.
co do informacji na pocztę - po chu...steczkę zapychać sobie skrzynkę, kiedy masz alternatywne możliwości uzyskania info? na skrzynkę (przynajmniej ja) wolę otrzymywać pocztę z ważnymi dla mnie informacjami (takimi jak właśnie odpowiedzi na własnego posta!), a nie szukać ich pomiędzy nowymi, czasami nieinteresującymi cię nowymi(?) tematami.
allegro (chyba) nie korzysta z rss-a, dlatego zawala ci skrzynię mailami... które i tak traktujesz jak zwykły spam...
Cytat
<edit>
aha co do tych 6500 userow, ciekawe ilu z nich wykorzystuje ten caly RSS, nie wszsycy tez beda chcieli mailing
</edit>

to może wrócimy do szanownej poczty polskiej?
a ludzie liiisty piszą
la, la, la guitar.gif
winksmiley.jpg

p.s.
przerzuć się na operę (napewno) albo mozillę (chyba) - tam masz rss-a wbudowanego
seaquest
Cytat(mpps @ 2004-09-14 17:57:04)
allegro (chyba) nie korzysta z rss-a, dlatego zawala ci skrzynię mailami... które i tak traktujesz jak zwykły spam...

W pełni popieram to co powiedział mpps.
A co do twojej wypowiedzi msorion:
1) allegro jest serwisem komercyjnym, a php.pl nie (pamiętaj o tym)
2) owszem, myślę że niewielu użytkowników chciałoby taką subskrybcję, ale jak to ktoś kiedyś powiedział: "po co wyważać otwarte drzwi".
A wiesz jakby wyglądał taki temat?

Cytat
Temat na forum: [TEMAT]
Data utworzenia: [DATA]
Ostatni post dnia [DATA]
Link do tematu: [LINK]

i taki mail wcale nie byłby taki mały, miałby ok 20kb...
a popatrz jak to może wyglądać w RSS: http://www.rssreader.com/

Spróbuj to zainstalować i zastanów się, czy to nie lepsza forma....
Slump
Nie bede tu mowic o tym co lepsze.
Ale ta metoda w ib ma ustawienia typu: Dzienny/tygodniowy.... wykaz nowych tematow smile.gif

Czyli 1 mail z tematami a nie dla kazdego osobno smile.gif
mpps
Cytat
Ale ta metoda w ib ma ustawienia typu: Dzienny/tygodniowy.... wykaz nowych tematow
Czyli 1 mail z tematami a nie dla kazdego osobno

odpada wtedy możliwość automatycznego powiadamiania o każdym temacie.
a jaki czas powiadamiania wybierzesz jako najlepszy? 23.00 czy 11.00?
Każdy może o innej porze odebrać pocztę, i może się okazać, że temat, na który otrzymał info, jest już nieaktualny, bo otrzymał go... np. 23 godziny za późno - 1:0 dla rss winksmiley.jpg
oczywiście nie popadajmy w skrajności...
kubatron
Sorry że taki off-topic ale zauważ że tak jak seaquest powiedział że php.pl jest sponsorowany a allegro.pl płaci rocznie/miesięcznie 20 000zł za serwer i napewno ma możliwości by wysyłać takie oto maile do tylu userów a php.pl wątpie by miał aż tak dobry serwer blink.gif
msorion
ok, pomijam tu oczywiscie to ze allegro jest komercyjne, nie chcialem wogole zeby dyskusja zeszla na ten temat,
po prostu nadal uwazam ze pomysl nie jest pozbawiony sensu i nadal uwazam ze wyslanie maila nawet do kilkuset osob dziennie w godzinach nocnych lub porannych nie obciazy serwera na tyle zeby mogl on zaniemoc smile.gif
ja osobiscie zasubskrybowalem sie do wielu serwisow, ktore czasem potrafia przyslac nawet 3 maile dziennie (idg) i nie uwazam ich za spam, bo czytam je wieczorem przy kawce, albo w pracy jesli mam czas (uzywam do tego webmaila, dostep do niego jest wszedzie, do rss'a nie) i jezeli jakis naglowek mnie zainteresuje to na niego klikam i czytam reszte, nie wyobrazam sobie przegladania codziennie kilkunastu serwisow...
ale w ten sposob mozemy polemizowac do konca swiata
pozdrawiam
spenalzo
Mail może być w postaci tabeli HTML (kto powiedział, że sam tekst?) i byc generowany np. o 3 czy 4 w nocy - można dodać zadanie do crona... Taki prosty HTML (bez trzymania sie standardów, bo to tylko mail - chyba ze chcecie być superekstra pro snitch.gif) nie musi wcale duzo miejsca zajmowac. Poza tym wątpie, żeby z nagle sie 1000 uzytkowników na to rzuciło.
Piszesz o RSS, że 10 ostatnich tematów - skoro mam oglądać RSS to wole wejść na forum. A tak mógłbym sobie ustawić powiadamianie na email o tematach z forum Bazy danych i Hydepark, bo to mnie interesuje.
Bakus
Oh... Spen... Pojawiaj się z takimi wyjaśnieniami częściej... może Ciebie będą słuchać... snitch.gif
seaquest
spenalzo: widac, ze nie znasz mozliwosci IPB
zajrzyj na te strone: http://forum.php.pl/index.php?act=UserCP&CODE=50
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.