jestem nowy i zaczynam dopiero zabawę w php i mysql wic mam nadzieje że mi pmożecie;) coś takiego:
formularz:
<html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" /> <meta name="Author" content="ITSS EUROPE" /> </head> <body> <? if (!$db) { exit; } $query = "select * from produkty"; $nrproduktu=$num_results+1; ?> <form action="index.php" method=post> <table border=0> <tr bgcolor=black> <td width=20><font color=white>LP</font></td> <td width=100><font color=white>Towar</font></td> <td width=20><font color=white>Ilość</font></td> <td width=100><font color=white>Czas dostawy</font></td> </tr> <tr> <td><? ?> </td> <td><textarea name="nazwaproduktu" cols="4" rows="4"></textarea></td> <td><input type"text" name="ilosc" size=2 maxlength=2></td> <td><select name="czasdostawy"> <option value="a">rano <option value="b">południe <option value="c">wieczór </select> </td> </tr> <tr> <td colspan=2 align=center><input type=submit value="Zamawiam"></td></tr> </table> </form> </body> </html>
index:
Formlarz do wprowadzenia danych index wpisuje dane do bazy danych wszystko działa dałem to tyko dla oriętacji wszystko co wprowadziłem wysiwietla mi się w pliku:
<? if (!$db) { exit; } $query = "select * from produkty"; for ($i=0; $i <$num_results; $i++) { } ?>
i teraz pytanko moje jak zrobić by w tej tabelce koło każdego produktu był przycisk "Zmień" po kliknięciu w niego przekierowany zostaje do formulaża ale już uzupełnionego wedłóg danych które wybraliśmy z bazy danych mysql do zmiany oraz MIEĆ MOŻLIWOŚĆ NADPISANIA TYCH DANYCH.
Zastosowanie ma być takie że jak ktoś popełni błąd i wyświetli sobie dane na stronce miał mozliwość ich zmiany.
Problemy jakie napotykam:
1. Najważniejszy możliwość nadpisania danych moge dodać ale ze zmianą gorzej;/
2. by formulaż był uzupełnony o konkretne tane gdy np jest 10 produktów wybieram 5 produkt i te dane mi się wczytują w fomularz
P.S. Wiem że musze zrobić plik formulaż do zmiany identyczny tylko ze zmienionym value tak jak mam to przy nrproduktu.
P.S.2 Mam nadzieje że mi pomożecie bo to ważne dlamnie to co tu pokazałem to najprostrzy formulaż i god ale opartą na tym mam potężną tabelę którą robię.
z góry dziekuje a odp.