Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencjonowanie oprogramowania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Inscure
Witam serdecznie,

Temat zamieszczam w tym dziale, jako że nie pasuje w moim odczuciu do żadnego innego.
Gdybym się mylił, proszę moderatora o przeniesienie i wyrozumiałość zarazem.

Załóżmy, że mam CMS-a autorskiego, którego publikuję na warunkach licencji BSD, takiej jak ma Kogana FW: http://kohanaframework.org/license.

Do tego systemu chciałbym dołączyć Forum, które jest innego autora w dodatku na licencji GNU GPL 2.
Czy jest to dozwolone?
!*!
Cytat(Inscure @ 27.12.2012, 19:40:19 ) *
Do tego systemu chciałbym dołączyć Forum, które jest innego autora w dodatku na licencji GNU GPL 2.
Czy jest to dozwolone?

Temat: Licencja GPLv2

Tak, jeśli producent tego forum, zaznaczył iż można tworzyć dzieła pochodne na podstawie/razem z jego produktem. W innym wypadku Twój CMS również musiałby być na licencji GPL.
Inscure
Zakładamy, że producent czegoś takiego nie zaznaczył, mamy więc oryginalną wersję GPL2.
Zatem włączenie do systemu odpada, bo wtedy musiałbym zmienić licencję z BSD na GPL2, czego nie chcę.

Czy jeżeli to forum dołączę jako moduł, czyli będzie pobierane razem z systemem ale jako dodatkowy komponent, a nie jego natywna część, to licencja systemu może pozostać jako BSD?
!*!
Nie. Ponieważ nie ma różnicy jak dołączysz dany kod, tym bardziej że chcesz go pobrać razem z systemem. Skontaktuj się z autorem, może dojdziecie do porozumienia.
SebaZ
IMO jest różnica. Tworząc moduł do darmowego CMS'a na GPL 2 mogę za niego pobierać opłatę i wcale nie muszę go publikować w ramach GPL.

Problemem w tym przypadku jest/będzie umieszczenie tego modułu forum w ramach pakietu instalacyjnego, a nie jako cos do pobrania jako dodatek. Zawsze jest to też jakieś wyjście, żeby jednak dać moduł forum jako opcję do pobrania jako moduł/most CMS->forum.
!*!
Cytat(SebaZ @ 3.01.2013, 13:54:45 ) *
IMO jest różnica. Tworząc moduł do darmowego CMS'a na GPL 2 mogę za niego pobierać opłatę i wcale nie muszę go publikować w ramach GPL.

Możesz pobierać opłatę, ale nie za moduł, tylko np. za wsparcie techniczne. I jego licencja też musi być na GPL, chyba że autor CMS zaznaczył że może być inaczej.

Zrozumcie w końcu że te licencje nie powstały po to, aby chronić Wasze interesy, tylko kod programu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.