Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Frameworki, oprogramowanie, itd. - znajomość czego jest pożądana w branży?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
artuross
Mam takie pytanie z gatunku "dobrze wiedzieć".
Jakie oprogramowanie, jakie frameworki (php) są pożądane w branży? Co może pomóc w codziennym pisaniu większych projektów? Co Wy wiecie z własnego doświadczenia, linki, analizy, wszystko mile widziane, chętnie poczytam Wasze (i nie tylko) opinie smile.gif
lobopol
Kwestia firmy, przede wszystkim należy znać programowanie obiektowe, z dobrą znajomością łatwo wdrożyć się w niemal dowolny framework. W mniejszych firmach liczy się wiedza ogólna czyli musisz wręcz samodzielnie stawiać całe serwisy, w dużych już ważniejsza jest specjalizacja z minimalną wiedzą na temat np. cięcia czy JS.

Co do oprogramowania, to nie wiem czy ciebie dobrze zrozumiałem, nie spotkałem jeszcze firmy która by mi narzucała jakiego mam programu czy systemu używać. Polecam phpstorma, a jeżeli musisz pracować np. z nodejs czy js to jako główny system polecam linuxa. Konieczna zaczyna być znajomość gita (svn powoli odchodzi)

Popularne w Polsce frameworki to symfony2 (duże firmy bardzo często używają część siedzi jeszcze na 1.x), zend (większość siedzi jeszcze na 1.x, ale idą na 2) i kohana.
no-scared
Zdecydowanie najlepszym Frameworkiem jest Zend Framework (robiłem dość dokładny research, więc nie kłócić się ze mną), ale jest najtrudniejszy do opanowania. Najbardziej pożądany trudno powiedzieć, ale sporo się słyszy o Symfony, ale to światowo, w Polsce chyba zamiast tego Kohana.
lobopol
no-scared nie chcę się kłócić, ale wyjaśnij czemu zendframework jest najlepszy? Z tego co się orientuje sporo dużych firm w Polsce jak i na świecie odchodzi od zenda na rzecz symfony2. Osobiście uważam, że symfony jest fajniejsze i ma o wiele niższy próg wejścia (no i jest szybsze smile.gif). Może nieco dziecinnie to wygląda, że chcę się kłócić oto który fm jest lepszy, ale ja poważnie chciałbym się dowiedzieć co jest lepszego w zendzie nad symfony.
Szymciosek
Cytat(lobopol @ 31.12.2012, 09:37:06 ) *
... ale ja poważnie chciałbym się dowiedzieć co jest lepszego w zendzie nad symfony.

Był już na forum taki temat właśnie o tym, który FW jest lepszy. Poszukaj, pewne osoby wniosły coś do tematu, możesz spróbować przejrzeć moje posty, też się tam udzielałem pytaniem.
artuross
Dobra, nie kłóccie się, który FW jest najlepszy, bo nie to było celem pytania tongue.gif
Jeżeli chodzi o programy, to nie miałem na myśli narzucania, źle to napisałem, po prostu jakie przydatne programy istnieją do pomocy w takim, powiedzmy, zespołowym tworzeniu serwisu.
thek
Ja bym zaczął od rzeczy najważniejszych w wymaganiach firm: jako
- logiczne myślenie, bo bez tego nikogo nie przyjmą smile.gif
- chęć poszerzania wiedzy - firma może chcieć kogoś już wyuczonego, ale z reguły będzie sama chciała coś od siebie dać by więcej ciągle wynosić z pracownika. Po co jej taki, który zatrzymał się w rozwoju?
- znajomość metodologii, technik, wzorców, podejść różnych, bo to one dają bazę tak naprawdę. Lepiej znać koncepcje stojące za oprogramowaniem i jego rozwojem. Języki umierają i powstają o wiele szybciej niż koncepcje smile.gif To jest po prostu pewna baza wiedzy, względny niezmiennik,
- dobre opanowanie języka to mus, gdyż to co na nim bazuje może się zmieniać szybciej. Zobacz jak niektórzy płaczą przy zmianie między ZF1 na ZF2 czy S1 i S2, które jednak zmieniono na tyle, że brak kompatybilności wstecznej i części rzeczy trzeba się uczyć na nowo,
- narzędzia okołoprojektowe: systemy kontroli wersji, issue trackery, znajomość środowisk programistycznych,
- narzędzia wspierające testowanie oprogramowania, czyli choćby phpUnit lub Behat,
- dopiero bazując na tym można się na innych rzeczach skupić, już stricte związanych z programowaniem, jak frameworki,
- dodatkowe punkty można jeszcze zebrać za mniej powszechne oprogramowanie związane z projektem lub doświadczenia z tworzeniem dokumentacji, diagramów i bardziej na "bajerowanie" klienta nastawione, który z reguły musi mieć przedstawione rzeczy ładnie, a nie tak, jak widzą to programiści. Tyle że to już bardziej gdy masz być szefem projektu (team leader czy inne takie) lub inną osobą "kontaktową".

Co do FW to tutaj jest różnie. Przykładowo w świecie trzyma się jeszcze w miarę CodeIgniter, w naszym kraju niemal nie używany na szerszą skalę. W Polsce głównie Zend Framework i Symfony (także w wersjach drugich) oraz od jakiegoś czasu Kohana stara się przebijać. Z rzeczy dość popularnych w agencjach interaktywnych można by wymienić różnego rodzaju skrypty CMS czy sklepów. Ale szczerze pisząc... zadowoliło by Cię przerabianie po raz n-ty Magento, Wordpressa, Joomli lub pisanie do tego pluginów? Raczej będziesz wyżej mierzył dość szybko.
ano
Od pewnego czasu robię analizy ofert pracy (Polskie i zagraniczne - UK, USA) i wyniki są jednoznaczne:
Jeszcze rok/półtora roku temu Symfony2 praktycznie NIE pojawiało się w ofertach, królował ZF. Ale od jakiegoś pół roku nastał "rozkwit " ofert z Symfony2.
Na razie wygląda to tak, że Symfony2 coraz częściej znajduje się jako "wymóg", a praktycznie w 70% ofert jako "pożądane" doświadczenie.
Należy to rozumieć tak, że firmy potrzebowały czasu, aby samemu zdobyć know-how w tej nowej technologii.
Nawet po znajomych firmach cały czas widzę, że większość (albo praktycznie wszyscy) zaczynają coraz bardziej odchodzić od Zenda na rzecz Symfony2. I nawet nie chodzi tu zawsze o pełny stack Symfony2 Framework a o refactoring aktualnych aplikacji po przez przejście na Symfony2 Components tongue.gif

Ale tak na prawdę nie nastawiaj się, że będziesz cały czas pracowal na jednym FW, nie przywiązuj się do jednego. Musisz być uniwersalny i umieć się łatwo przestawić na inną/nową technologię.
artuross
Cytat(thek @ 31.12.2012, 22:57:02 ) *
Ja bym zaczął od rzeczy najważniejszych w wymaganiach firm: jako
- logiczne myślenie, bo bez tego nikogo nie przyjmą smile.gif
- chęć poszerzania wiedzy - firma może chcieć kogoś już wyuczonego, ale z reguły będzie sama chciała coś od siebie dać by więcej ciągle wynosić z pracownika. Po co jej taki, który zatrzymał się w rozwoju?
- znajomość metodologii, technik, wzorców, podejść różnych, bo to one dają bazę tak naprawdę. Lepiej znać koncepcje stojące za oprogramowaniem i jego rozwojem. Języki umierają i powstają o wiele szybciej niż koncepcje smile.gif To jest po prostu pewna baza wiedzy, względny niezmiennik,
- dobre opanowanie języka to mus, gdyż to co na nim bazuje może się zmieniać szybciej. Zobacz jak niektórzy płaczą przy zmianie między ZF1 na ZF2 czy S1 i S2, które jednak zmieniono na tyle, że brak kompatybilności wstecznej i części rzeczy trzeba się uczyć na nowo,
- narzędzia okołoprojektowe: systemy kontroli wersji, issue trackery, znajomość środowisk programistycznych,
- narzędzia wspierające testowanie oprogramowania, czyli choćby phpUnit lub Behat,
- dopiero bazując na tym można się na innych rzeczach skupić, już stricte związanych z programowaniem, jak frameworki,
- dodatkowe punkty można jeszcze zebrać za mniej powszechne oprogramowanie związane z projektem lub doświadczenia z tworzeniem dokumentacji, diagramów i bardziej na "bajerowanie" klienta nastawione, który z reguły musi mieć przedstawione rzeczy ładnie, a nie tak, jak widzą to programiści. Tyle że to już bardziej gdy masz być szefem projektu (team leader czy inne takie) lub inną osobą "kontaktową".

Co do FW to tutaj jest różnie. Przykładowo w świecie trzyma się jeszcze w miarę CodeIgniter, w naszym kraju niemal nie używany na szerszą skalę. W Polsce głównie Zend Framework i Symfony (także w wersjach drugich) oraz od jakiegoś czasu Kohana stara się przebijać. Z rzeczy dość popularnych w agencjach interaktywnych można by wymienić różnego rodzaju skrypty CMS czy sklepów. Ale szczerze pisząc... zadowoliło by Cię przerabianie po raz n-ty Magento, Wordpressa, Joomli lub pisanie do tego pluginów? Raczej będziesz wyżej mierzył dość szybko.

Thek, właśnie takiej odpowiedzi szukałem biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.