Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Na jakiej zasadzie dziala panel logowania?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
teez
Witam,

Odkąd zacząłem "bawić" się w PHP chciałem stworzyć panel użytkownika z paroma elentami i mam teraz dwa pytania :

-Na jakiej zasadzie działa logowanie? Dajmy, że się zaloguję i co trzeba zrobić aby byly odblokowane skrypty, ktorych nie ma osoba niezalogowana? Jak to jest rozpoznawane?
-W jaki sposób można "zintegrować" panel logowania z gotowym skryptem, wraz z dodaniem paru funkcji TYLKO DLA ZAREJESTOWANYCH?
b4rt3kk
Na jakiej zasadzie działa logowanie? Sprawdza czy podane przez użytkownika dane (zazwyczaj login i hasło) są zgodne z tymi zapisanymi czy to w bazie, czy to w pliku, bądź bezpośrednio w kodzie. Oczywiście zapis do bazy jest tu najlepszym rozwiązaniem. Po weryfikacji należy w jakiś sposób przechowywać dane użytkownika (by nie musiał co chwila się logować), w tym celu używa się sesji.

Najprostszy przykład "ukrycia" fragmentu kodu przed niezalogowanym użytkownikiem:

1. if ($_SESSION['zalogowany'] == true) {
  2. echo 'Ten tekst zobaczy tylko zalogowany użytkownik.';
  3. }

Tak to mniej więcej działa.
teez
Ok, juź wszystko rozumiem. smile.gif Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.