Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ad.9 System obiegu informacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
dcooper
Cytat
System obiegu informacji. Próbował ktoś z was zbudować w miarę spójny system obiegu informacji dla powiedzmy małej firmy? Np. serwis intranetowy z wysyłką i odbiorem poczty, wysyłką i odbiorem faxów (wszystko na stronie przez php), pisaniem dokumentów wg. szablonów - z tego php generuje PDF-y i pozwala drukowac, wysylac itd.

Interesuje mnie ten temat, zwlaszcza co taki system powinien zawierac (oprocz w/w nie mam pomyslow). Intrygujace jest tez odbieranie i wysylanie faxow (czy ktos juz to robil?).
Moze ma ktos juz doswiadczenie z tego typu projektami?
dragossani
Jeśli chodzi o systemy pracy grupowej, zawierające obsługę obiegu dokumentów to jest ich trochę, ale są na bardzo różnym poziomie. Biorąc pod uwagę wyłącznie projekty napisane w php to interesującą propozycją jest TUTOS. Projekt odznacza się ogromem możliwości i elastycznością. Dostosowanie go do pracy wymaga nieco wysiłku, ale cały system jest pisany obiektowo i dobrze udokumentowany. TUTOS zawiera obsługę obiegu dokumentów wraz z wersjonowaniem. Po dokonaniu pewnych zmian można go chyba podpiąć nawet pod CVS. Jest też obsługa faksów ale nie wgłębiałem się w nią jeszcze. TUTOS ma budowę modułową, więc z pewnością da się zmodyfikować obsługę faksów na swoje potrzeby. Najlepiej byłoby podpiąć się pod skrypty Pearl'a którymi sterowany jest serwer HylaFAX. Widziałem gdzieś projekt klienta HylaFAX sklepanego w php. Można by go wkomponować w TUTOS'a.
squid
ten post nie bedzie z pewnoscia pomocny nikomu w niczym ale i tak go napisze. Juz od jakiegos roku mysle o takim systemie ale jeszczego nie zaczolem pisac narazie rozmyslam+dosztalcam zaawansowane tajniki php+czekam na php 5.0 => lepsiejsza obsluga obiektow(teraz testuje bete); Nie wiedzialem ze w takim systemie mozna bawic sie FAXy ale dobrze wiedziec. Ja osobiscie do takiego systemu dolaczylbym jeszcze zabawki z serii SNMP bo skoro to ma byc system przeplywu info* to pewnie w >=malej firmie i tam pewnie jest mala siec i pewnie przydalaby sie kontrola dostepu do okreslonych stron www za pomoca gniazd (nawet zaczelem pisac ale jak sie dowiedzialem o pewnych istotnych zmianach strumieni w php 5 to zawiesilem prace). Myslalem o tym zeby stworzyc wlasna lub oparta na open source warstwe abstrakcji bazy danych a w rekordach bazy przechowywac rowniez znaczniki XML, ktore procz banalnego formatowania dalyby mozliwosc dokladnie takich informacji o odpowiednie wadze dla kazdego z bioogicznych czlonkow systemu (wiecie o co chodzi np. zeby sprzataczka nie dostala maila z info o premii dla prezesow bo wiecej stresow jej nie trzeba;)) i oczywiscie wykozystalbym wagi info do ich kolejkowania i cos wydaje mi sie ze przydalby mi sie ten proxy co ktos tu na Forum rzucil. To na razie tyle smile.gif i sorki za bledy
bulek
tutus jest fajny ale chyba dostosowany raczej do prowdzenia projektow informatycznych. Co do przeplywu dokumentow to z doswiadzczenia troszke wiem ze kazdy ma swoje wlasne unikalne potrzeby. Wiec taki projekt powinien byc BARDZO konfigurowalny z mozliwoscia dolaczania lub odlaczania poszczegolnych modulow. Czyli tak naprawde warto napisac jak
najmniejszy funkcjonujacy szkielet i szukac klijentow zeby tuning dorobic pod klijenta.
Seth
Przegladalem sobie kilka dostepnych group wareow i wybralem z nich te dwa:
http://www.phpcollab.com/
http://moregroupware.sourceforge.net/
co o nich sadzicie, a moze znacie jakies lepsze ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.