tomazzi
12.01.2013, 20:50:12
Mam dwie tabele: Klienci(id, imie, nazwisko, adres) i Zamówienia(id, id_clienta, data, cena). Próbuje wyświetlić kolumny klienci.imie, klienci.nazwisko, zamowienia.id, zamówienia.data łącząc tabele JOIN ON gdzie klienci.id = zamowienia.id_clienta. Wszystko jest w porządku, gdy każdy klient jest przyporządkowany do zamówienia. Chciałbym aby zawsze były wyświetlane zamówienia i klienci, nawet jeśli nie są połączone. Czy jest taka możliwość? Druga sprawa gdy usuwam klienta z bazy jego id zostaje w tabeli zamówienia. Gdzie w phpmyadmin moge znaleść opcji usuwania rekordów?
EVERARD iesvins
12.01.2013, 21:28:48
Coś z opisu wnioskuję, że masz chyba błąd projektowy. Chyba nie powinno się dopuścić do sytuacji, że usuwasz klienta, a pozostawiasz jego zamówienia?
Co do pytań:
1. LEFT JOIN
2. usuwanie rekordów:
a) w phpMyAdmin zaznaczasz rekordy, które chcesz usunąć i wybierasz polecenie Usuń

ogólnie to w SQL instrukcja DELETE służy do usuwania rekordów, w Twoim wypadku możesz skorzystać z NOT EXTISTS
tomazzi
12.01.2013, 21:51:51
Podałem tylko skrócony przykłąd tabel u mnie jest analogicznie, ale dużo więcej rekordów itd. Jeśli chodzi o usuwanie to mam na myśli usuwanie z poziomu php, ale chodzi o opcje usuwania. Wiem, że jest coś takiego jak kaskadowe usuwanie tylko nie potrafie tegop odnależź w myadmin. Przeklikałem chyba wszystko