Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konwersja tekstu przed zapisem do pliku.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
OFL
W wielu skryptach, opartych na plikach tekstowych (księgi gości) przy zapisywaniu danych do pliku występuje mechanizm, który zamienia przykładowe zdanie:

Kod
20 Oct 1995|This is your text|

na cos takiego:

20_Oct_1995|This_is_your_text|

I w tej postaci ze znakami "dolnej pauzy" tekst jest zapisywany do pliku.

Moje pytanie brzmi: po co? jaki to ma cel? Równie dobrze można zapisywać dane do pliku bez tej konwersji. Co autorzy tych skryptów chcieli osiągnąc?
__phpion__
Moja odpowiedz brzmi: nie wiem. Gdyby w drugim przypadku separatorem byla spacja - to jeszcze bym zrozumial. Ale tak? Nie wiem...
sf
Czy te skrypty nie mają komentarzy? tongue.gif Można też ostatecznie spytać autora skryptu dlaczego tak postąpił winksmiley.jpg
kyno
No najlepiej to zapytac autora tongue.gif Wydaje mi sie ze autor chcial unikac zbyt duzych odstepow miedzy wyrazami.
tiraeth
a moze zawartości zmiennych przekazywane są przez $_GET questionmark.gif (?zmienna=wartosc) .... bo jeżeli tak to właśnie dla tego jest to zrobione tak smile.gif..... oczywiście możesz później zrobić:
  1. <?php
  2. $text = str_replace('_', ' ', $text);
  3. ?>

i bedzie dobrze...
rogrog
Cytat(Tiraeth @ 2004-09-20 19:35:25)
a moze zawartości zmiennych przekazywane są przez $_GET questionmark.gif

no tak ale w takim wypadku najlepiej by było użyć dedykowanych funkcji urlencode i urldecode, które wstawiły by w miejsce spacji plusy smile.gif
OFL
Cytat(Tiraeth @ 2004-09-20 19:35:25)
a moze zawartości zmiennych przekazywane są przez $_GET questionmark.gif (?zmienna=wartosc) .... bo jeżeli tak to właśnie dla tego jest to zrobione tak smile.gif.....

Dokładnie tak , dzięki. Teraz jest to oczywiste, ale w zaden sposób nie moglem wczesniej tego skojarzyc. cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.