Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przemień skrypty PHP w natywną aplikację Windows
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cagrET
Witam,

Zapraszam do testowania projektu mojego autorstwa, PHP Desktop osadza
web-serwer PHP oraz silnik przeglądarki Internet Explorer dzięki którym zapewnia
środowisko do uruchamiania skryptów PHP jako natywnej aplikacji EXE. Możemy
w łatwy sposób tworzyć desktopowe aplikacje przy użyciu technologii webowych,
które już znamy czyli PHP + HTML5 + jQuery.

Strona projektu:
http://code.google.com/p/phpdesktop/

Zgrywamy plik zip "Windows, 32-bit: phpdesktop-msie_v2.zip (5.1 MB)" i rozpakowujemy,
wszystko działa out of the box, możemy podmienić skrypty na nasze własne poprzez
skopiowanie ich do katalogu www/. Jest to dopiero drugie wydanie, więc w razie problemów
proszę o wyrozumiałość.

Planuję niedługo dodać nowy silnik Google Chrome przy użyciu frameworka Chromium
Embedded Framework:
http://code.google.com/p/chromiumembedded/

Czarek.
!*!
Niestety pod linux tego nie przetestuje...
Pomysł z odpaleniem takich aplikacji nie jest nowy...

- umieszczając w każdej aplikacji "PHP" zrobi się burdel, gdy będzie ich więcej niż jedna. Tak jak to miało miejsce kiedyś z bibliotekami Qt i chyba nadal GTK+
- istnieją rozszerzenia które zbudują w PHP okna natywne np. php qt/gtk/wx
- istnieje prism czy "budowa" skrótu aplikacji przez google chrome
- i jak wygląda sprawa bezpieczeństwa?

Szczerze mówiąc nie widzę dziś praktycznego zastosowania tego typu hybrydy, ponieważ to co mogłoby obliczać PHP, równie dobrze mogę napisać w JS i skorzystać z aplikacji chrome czy wspomnianej prism, a w ubuntu jest coś takiego w systemie od razu i przy tym zachowam manię CSS3 i HTML5.

Jednak gdyby jakimś cudem aplikacja byłaby na tyle wymagająca że JS i workery w niej się nie wyrabiają, to i tak musiałbym skorzystać z jakiejś nakładki np. phpgtk, aby nieć natywne zintegrowane okna z resztą systemu chociażby...

Jeśli ktoś robi aplikację w JS, html5 itd, to może jako efekt promocyjny taka "aplikacja" byłaby dobra, jednak... Musiałbyś to spiąć odpowiednio. PHP osobno i aplikacja osobno, i sprawdzać czy PHP już jest, no i czy nie koliduje z czymś np. z inną wersją PHP.

Pracuj dalej, bo jeśli nie jest to tylko na potrzeby pod szlifowania umiejętności to może coś z tego kiedyś wyjdzie.
cagrET
Pracuję też nad podobnym projektem, tyle że dla języka Python, projekt nazywa
się CEF Python i pozwala osadzić przeglądarkę Google Chrome:

http://code.google.com/p/cefpython/

Projekt jest w bardziej zaawansowanym stadium niż PHP Desktop, ale nie ma powodu
by nie dać PHP szansy, myślę że wszystko jest do zrobienia.
szen
Windows 7 64bit + Avast Free Antivirus - Po raz pierwszy na tym systemie pokazał mi się BSoD
cagrET
Cytat(szen @ 15.01.2013, 22:37:42 ) *
Windows 7 64bit + Avast Free Antivirus - Po raz pierwszy na tym systemie pokazał mi się BSoD

BSoD zazwyczaj są spowodowane przez wadliwe sterowniki lub problemy sprzętowe.
Aplikacja nie robi nic specjalnego, nie ma żadnego programowania niskopoziomowego,
zwykłe osadzenie kontrolki przeglądarki i wywołanie zewnętrznego programu (web-servera),
prędzej podejrzewałbym Avasta, który znacząco ingeruje w system, szybkie google i mamy:

"Avast Causes BSOD in Windows 8"
http://techdows.com/2012/11/avast-causes-b...dows-8-fix.html

A spróbuj bez antywirusa uruchomić.
aniolekx
Witam szukam własnie podobnego rozwiązania i widzę ze od powstania wątku minęło już 2 lata i zastanawiam się co się w tym temacie zmieniło.

testowałem dzisiaj wspominany phpdesktop i wygląda obiecująco, aczkolwiek chyba nie jest już nie rozwijany.

Potrzebuje zrobić prosta aplikacje na Windowsa (od XP w górę) która połączy się z restowym API mojej główniej aplikacji webowej i będzie się z nią synchronizowała, a jak nie będzie neta to ma działać w trybie offline i trzymać dane w lokalnej bazie. Nie będzie po stronie klienta żadnych krytycznych danych.

Najważniejszą sprawą jest to abym mógł ją tak napisać aby nie wymagała instalacji żadnych dodatkowych rzeczy, gdyż docelowi użytkownicy nie potrafią nawet powiedzieć jakiej wersji Windowsa używają wink.gif

Czy możecie coś ciekawego polecić, najlepiej związanego z php, a jak nie to może być nawet JavaScript.
PrinceOfPersia
jest np. Node Webkit (piszesz interfejs w JavaScript i w HTML/CSS, ale możesz się kontaktować z serwerem, a ten może być w czymkolwiek, choćby w PHP).
https://github.com/nwjs/nw.js/tree/master

Cytat
Najważniejszą sprawą jest to abym mógł ją tak napisać aby nie wymagała instalacji żadnych dodatkowych rzeczy, gdyż docelowi użytkownicy nie potrafią nawet powiedzieć jakiej wersji Windowsa używają

pytanie tylko jaki masz target - czy wszyscy użytkownicy będą korzystać z Windowsa? Używając takich frameworków bardzo łatwo stworzyć wieloplatformowe apki.
Posio
Szybko, łatwo i pod windowsa, możesz to napisac w C# dla np. NETFramework 2.0, bo takowy chyba w XP był pakowany.
aniolekx
Cytat(PrinceOfPersia @ 8.02.2015, 04:45:08 ) *
jest np. Node Webkit (piszesz interfejs w JavaScript i w HTML/CSS, ale możesz się kontaktować z serwerem, a ten może być w czymkolwiek, choćby w PHP).
https://github.com/nwjs/nw.js/tree/master

pytanie tylko jaki masz target - czy wszyscy użytkownicy będą korzystać z Windowsa? Używając takich frameworków bardzo łatwo stworzyć wieloplatformowe apki.

tak, wszyscy siedzą na Windows'ach, taka polityka firmy i musi to wyglądać jak natywna aplikacja po windę aby nie wzbudzać paniki wink.gif, użytkownik ściąga aplikacje, klika ikonkę i ma to działać

Cytat(Posio @ 8.02.2015, 13:33:05 ) *
Szybko, łatwo i pod windowsa, możesz to napisac w C# dla np. NETFramework 2.0, bo takowy chyba w XP był pakowany.

niestety ostatni raz coś wspólnego z C# miałem na studiach, ale to może nie byłoby to problemem, bardziej mnie zastanawia to czy, jak napisze taka aplikacje po moja maszyna (Win7) to czy to będzie działało pod win XP i 8, z tymi NETframework'ami mam złe skojarzenia.
Pyton_000
Jeżeli napiszesz apkę pod .NET 2 to powinno śmigać, choć chyba z tą kompatybilnością wsteczną kolejnych wersji .NET jest słabo a wręcz nie wspiera. Dlatego niestety trzeba mieć zainstalowane wszystkie wersje. Ot taki urok smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.