fido20
21.09.2004, 15:08:52
Witam
Moze ktos sie orientuje jak napisac skrypt ktory pokazywalby kto jest aktualnie zalogowany ? Czesto spotykane jest to na roznych forach, a ja chcialbym kontrolować kto w danej chwili buszuje po stronie tylko nie wiem kompletnie jak sie do tego zabrac i czego uzyc zeby to zrobic . Jakies wskazowki ?
kubatron
21.09.2004, 15:21:44
Jak masz mysql to ustawiasz pole stan i w nim to sprawdzasz, jesli 1 to zalogowany i wyswietlasz z 1 a jesli 0 to nie zalogowany :]
fido20
21.09.2004, 15:44:10
Ok , mam tabele z polami : login, hasło i powiedzmy ten stan .
dodaje sobie do skryptu logujacego ze ustawia mi 1 jak ktos zalogowany a przy wylogowaniu przestawia na 0 , ale co jezeli ktos zamknie po porstu przegladarke nie naciskajac wczesniej przycisku wyloguj ? Cały czas będe miał info ze dana osoba jest zalogowana :/
rogrog
21.09.2004, 16:48:06
musisz zapisywać czas ostaniej akcji, i potem sprawdzać, ile minęło (np. limit 5 minut)
fido20
21.09.2004, 16:50:03
Cytat(rogrog @ 2004-09-21 17:48:06)
musisz zapisywać czas ostaniej akcji, i potem sprawdzać, ile minęło (np. limit 5 minut)
yyy mogłbys wyjasnic to na jakims przykładzie ?
__phpion__
21.09.2004, 20:35:52
Moze obczaj sobie moj skrypcik. Powinien Ci troszke rozjasnic umysl:
http://forum.piwko.pl/viewtopic.php?t=8466:)
Misiek
21.09.2004, 21:19:31
Do pliku lub bazy zapisywani są użytkownicy, którzy akurat przeglądają stronę oraz aktualny czas. Przy każdym odświeżeniu skrypt sprawdza, czy dany user jest już w pliku. Jeśli jest, aktualizowany jest tylko czas. Jeśli nie ma - użytkownik i czas jest dopisywany do listy.
Na tym polega przechowywanie danych o użytkownik.
A jeśli chcesz sprawdzić, czy jest on-line sprawdzasz jak dawno temu zaktualizowany został czas. I jeśli więcej niż np. 5 min temu - zakładasz, że gościa już nie ma i usuwasz go z pliku.
Takie skrypty można znaleźć w sieci.
Pozdrawiam
fido20
22.09.2004, 00:37:02
Wielkie dzieki za podpowiedzi juz chyba wiem jak takie cos sklecic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.